Ичко Бойчев – войводата-спасителят на Горна Джумая и Кресна

Пред широк кръг приятели, между които директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, председателят на БЧК Христо Григоров представи своята дакументално-публицистична книга “Ичко Бойчев, горноджумайският войвода”.

Интересното е, че този слабо познат, но изключителен македонски деец (избран за горноджумайски войвода още през 1905 г., едва 23-годишен!), е фактическият спасител на съгражданите си от Горна Джумая (дн. Благоевград), като прогонва пълчищата на башибозука, дошли да ги колят след разгрома на Илинденското въстание, в което взема дейно участие с четата на Христо Чернопеев. Спасява и Кресна от опустошение. Ичко Бойчев участва и във всички войни за национално обединение. Той е дядо на Христо Григоров (баща на майка му), дългогодишен зам.-кмет на Горна Джумая и директор на тютюневите заводи там. Интерниран е на два пъти – след преврата на 19 май 1934 г. и през 50-те години, когато отказва да се пише “македонец”, и заявява на милицията, че винаги е бил и се чувства само българин! (Знаем как се е преследвало в онези сталинско-червенковски времена противодействието на партията, която е винаги права, когато съгреши дори…)

Паметникът, който му е издигнат в Благоевград, както и написаната от внука му книга, ще запазят името на войводата Ичко Бойчев през вековете.

Честитим на маг.-фарм. Христо Григоров преизбирането на високия председател на БЧК!

Tags: , , ,

Comments are closed.