Нов метод за смяна на митралната клапа

До средата на годината в УНСБАЛ „Св. Екатерина” ще въведат нов метод за смяна на митрална клапа чрез малък разрез или чрез т.нар. видеоасистирана хирургия. Това съобщи пред Агенция “Фокус” директорът на болницата проф. Генчо Начев. Той обясни, че миналата седмица е присъствал на 27-ят сърдечно-съдов хирургичен форум, който се провежда в рамките на Европейския сърдечен институт към Европейската академия за наука и изкуство.

На този форум е бил представен новият метод за смяна на митрална клапа и проф. Начев е решил да го въведе в ръководената от него болница. Така в рамките на два месеца лекар от „Св. Екатерина” ще бъде пратен на специализация в Лайпциг, където имат най-много опит в тази област. До средата на годината се очаква методът да бъде въведен в кардиологичната болница.

Основната тема на форума е била хирургията при сърдечна недостатъчност. „Това е един от малкото симпозиуми, който е интердисциплинарен, защото засяга област, в която работят както кардиохирурзи, така и кардиолози. На симпозиума се разгледаха и дискутираха проблеми от фундаменталните изследвания на клетъчно и подклетъчно ниво чрез създадени нови хирургични техники, резултатите от тяхното прилагане и перспективите за развитието в близкото бъдеще, т.е. в следващите 5 години.

Симпозиумът е изключително ценен, защото не само, че вкарва специалистите в крак със съвременното ниво, но дава и перспективите за развитието на професията. Изнесоха се много ценни неща”, коментира проф. Начев. На форума са обсъдени и резултатите от използването на стволовите клетки, както и метода за транскатетърно поставяне на аортна клапа, който „Света Екатерина” въведе в началото на тази година.

Tags: , ,

Comments are closed.