Анджелина Джоли: Когато красотата е съчетана с глупост

С потрес разбрах, че ослепителната Анджелина Джоли доброволно си премахнала вълнуващите всеки мъж гърди. Просто легнала под скалпела на някакъв хирург и той хладнокръвно, сигурно дори без да се опитва да я разубеждава, ги отстранил. Защо не, след като си плаща (едва ли по “клинична пътека”). Причината за потресаещото решение на Анджи: майка й починала от рак на млечната жлеза. Та, значи, можело да се случи и на самата нея – нали има наследствена предразположеност. Вместо да спре да пуши и да посещава най-редовно мамолога си. После щяла да си отстрани и яйчниците. Щото и те можело…

И това е самата Джоли!! Ужасното е, че много жени по целия свят може да я последват – хората обичат да подражават на идолите си: гледат и повтарят не само модните им кройки, но и поведението.

Умът на тази жена явно е обратно пропорционален на красотата, с която я е дарил Господ, за радост на мъжките очи. Излиза, според елементарната логика, че хората, чиито бащи са починали от рак на простатата, ще трябва профилактично да я резнат, вместо да ходят веднъж годишно на урологичен преглед. Направо ме хваща страх да си помисля какво ще решат тези, чиито родители са загинали от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт…

В момента близо 300 000 българи са болни в различен стадий от някоя от 100-тината ракови болести. Към тях годишно се присъединяват около 30 000 новодиагностицирани; само 15% от които – в първия, напълно лечим стадий. (Никой не знае колко са недиагностицираните, особено в малките общини и по селата, оголели откъм лекари благодарение на гениално-престъпната “здравна реформа” Костов – Семерджиев, толкова възхвалявана от самите тях). Най-много са жените, болни от рак на млечната жлеза (40 000; 1200 от които умират; новодиагностицираните са 4000 годишно, колкото са и сънародниците ни, новорегистрирани от рак на белия дроб). Първенството държи ракът на дебелото черво – 5000 нови случаи годишно. Общата смъртност от рак в България е 18 000 души (при 75 000 – от сърдечно-съдови заболявания: хипертония, инфаркт и инсулт).

Борбата с рака не се крие в… отстраняването на органите, които може да заболеят някога от него. Анджелина Джоли и всички генетично предразположени като нея би трябвало да знаят, че наследството не е всичко: трябват още фактори – тютюнопушене, стресово поведение, злоупотреба с алкохол, затлъстяване.

“Не правете като тях, да не станете за смях!”, имаше в нашите пионерски времена такава стихосбирка.

Не правете като Джоли! Защото в интелектуално отношение тя явно е в ранна тийнейджърска възраст, най-лекомислената и глуповатата. Знам, че ще прозвучи нелюбезно и неджентълменски, но просто обичам нашите българки (и се страхувам за тяхното здраве) много повече от някаква префърцунена чуждоземска звезда.

Comments are closed.