Проф. Генчо Начев ще финансира изграждането на паметна плоча

Проф. Генчо Начев ще финансира изграждането на паметна плоча на подпоручик Константин Георгиев в Казанлък.

София. Аз живея на улица „Войнишка”. Това име нищо не означава, а подпоручик Константин Георгиев е написал песента „Велик е нашият войник”. Това каза пред Агенция “Фокус” председателят на Българската асоциация за гръдна и сърдечно-съдова хирургия и директор на болница „Света Екатерина” в София проф.

Генчо Начев, който предложи ул. „Войнишка” да бъде преименувана на „Подпоручик Константин Георгиев”. „Съдбата на подпоручик Константин Георгиев винаги ми е била интересна и ме учудва фактът, че хората не знаят кой е написал песента „Велик е нашият войник”. Ето защо предложих на кмета на Казанлък да преименуваме улица „Войнишка” на „Подпоручик Константин Георгиев”.

Кметът на Казанлък Стефан Дамянов вече е предложил на Общинския съвет улицата да бъде преименувана. Кога точно тази точка ще бъде включена в дневния ред на съвета не се знае.

Проф. Начев обясни, че има идея в началото на улицата да се изгради паметна плоча, на която да са барелефите на подпоручик Георгиев и на автора на музиката на „Велик е нашият войник” – Михаил Шекерджиев. На плочата ще бъде изписан и оригиналният текст на песента.

Tags: ,

Comments are closed.