Прочетено

“Идеите на новия здравен министър д-р Таня Андреева са правилни. Категорично лекарството за “Спешна помощ”, а и въобще за цялото здравеопазване, е промяната в начина на финансиране. Всички знаят унизително ниското възнаграждение на колегите от “Спешна помощ”, вкл. на шофьорите и работещите в колцентровете. Заради тези условия няма достатъчно екипи.

В София работят около 15-16 екипа на денонощие, а трябва да са 50-60! Нито един лекар не може да работи за 600-700 лв! Ние сме членове на ЕС и трябва да се сравняваме по възнаграждение с тях. Начална основна заплата от 1200 лв, колкото искат колегите, не е висока. Друг проблем там е в автопарка; той е ужасяващ; дори и в страните в Африка няма толкова амортизирани и необорудвани линейки. Според бюджета на МЗ годишно на всеки от нас се полагат по 1,50-1,60 лв за спешна помощ… И за какво лимитиране на медицинската дейност става дума, когато ЛЗ работят със средства от здравни вноски? Не е ясно и дали държавата внася редовно осигуровките на над 4 млн граждани, които е поела. Освен това е противоконституционно Касата да преразпределя парите ни – пациентът сам да избира къде да отиде, а парите да го следват. Отдавна трябваше да се сложи ред и в болниците. Трябва да оцелеят тези от тях, които са най-търсени!

Недопустимо е да се раздават лицензи навсякъде, а в отделни региони да фалират общински болници. Подкрепям изработването на Здравна карта, която да определи базовите нужди за извънболнична и болнична помощ. Колкото до дълговете на болниците, справянето с тях е реално да се случи, когато се остойностят здравните дейности. От 2006 г. досега цените на КП са недофинансирани.”

Д-р Димитър Димитров,

в. “Стандарт”/31 май 2013 .

Коментар. Напълно споделяме мнението на уважавания директор на УМБАЛ “Св. Анна”, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и член на нашата редколегия.

Многократно сме се спирали на справедливо посочените от него проблеми, особено – на липсата на остойностяване на лекарските дейности (та нали това беше една от основните ни цели, когато започнахме да възстановяваме нашия БЛС?!). Но лъжовните и престъпни “реформатори” започнаха именно без остойностяване, на сляпо, трескаво и без подготовка. Целта беше да се “оползотворят” едни пари….

“МЗ в последно време се е превърнало в Министерство на болестите – занимава се само с тях. В България се запазва трайна тенденция към намаляване и застаряване на населението, а здравната система и обществото не са готови да посрещнат тези предизвикателства. У нас няма система за дългосрочни грижи за възрастни и не са предвидени финансови ресурси в това направление. Налице е тенденция към увеличаване броя на болниците и болничните легла у нас, и тя ще се запази през следващите години. У нас работят (в края на м. март т. г.) 364 ЛЗ за болнична помощ и около 1/3 от тях са частни. Налице са диспропорции както в осигуряването с болнични легла, така и с медицински кадри.

Системата на специализация на лекарите беше нарушена и нейното възстановяване ще продължи 5-7 години. Множество лобистки интереси на различни нива спират промените в здравния сектор. Българите плащат все по-голяма част (близо 50%!, бел. Т. Н.) от разходите за здравеопазване от джоба си, докато държавата абдикира от различни свои задължения, а средствата в сектора се управляват неефективно. В следващите 10 години здравната ни система ще е подложена на все по-голям натиск заради застаряването и заболеваемостта (и обедняването!, бел. Т. Н.) на населението.

Проф. Петко Салчев

“Здравеопазването се крепи на безплатния труд на лекарите и сестрите. А в Австрия се харчат 2200 евро на човек годишно за здраве (при под 200 лв у нас, бел. Т. Н.). За да работи качествено и добре, една здравна система трябва да е обезпечена с 9-11% от БВП. Т. е., след като БВП на България/2013 г. е 81,5 млрд лв, то за здравеопазване трябва да се заделят поне 8 млрд лв!

Откраднатият през 2010 г. резерв на НЗОК от близо 2 млрд лв (открадна го Дянков, сигурно по нареждане на Борисов, който публично си призна в Центъра по хигиена,че досега с парите за здраве са се строели магистрали и изплащали пенсии – но журналистите удобно пропунаха това гузно самопризнание, бел. Т. Н.) можеше да компенсира дефицита в здравната система. Но приоритетът беше строежът на магистралите и спортните зали (ами да, нали това носи комисиони…, бел. Т. Н.).

Гост, здраве.нет

“Семерджиев започна тази “реформа” с мизерни цени – 5 лв за първичен и 2,50 лв за вторичен преглед при специалист, 60 ст. за лабораторни изследвания. За 13 години тези цени се качиха 3 пъти, но си останаха мизерни, защото основата беше такава. От Семерджиев тръгнаха простотиите в НЗОК. Затова и резултатите от неговата “реформа” са плачевни. Няма защо да се занимавате с този пишман “реформатор”; той е минало и, за щастие, здравеопазването повече няма да зависи от него.”

Гост, здраве.нет

“Един ден се огледа и изпадна в депресия – осъзна, че животът си беше отишъл, без да го усети, а жена му бе остаряла.”

“Моето златно и свещено Безвъзвратно.”

“Независимо дали вярваме в нея или не, тя, Съдбата, съществува и предопределя живота ни изцяло.”

“Животът е една огромна илюзия, изтъкана от хиляди самозаблуди, от безброй зрителни и слухови халюцинации, плод на нищожните ни, неосъзнати чувства, след които вървим сляпо и се лутаме като мравки, тръгнали да търсят мравуняка си след дъжд.”

“Творчеството е миг на просветления и докосване до тайните на безкрайната Вселена.”

“Животът е най-ценното нещо, което трябва да съхраним на всяка цена и при всякакви обстоятелства. Всичко друго е заблуда!”

“Сексът е барометърът на отношенията в едно семейство.”

“Съдбата на пациента трябва да се приема от лекаря с разума, а не с чувствата. Състраданието не е помогнало на никого да оцелее.”

“Човек никога не принадлежи на друг! Така е и лекарите.”

Проф. Златомир Коларов

“Всяка работа е тъй: душица ако не й сложиш – не слади!”

Николай Хайтов

“Чисто народният мъж дава всичко, па и себе си!”

“Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!”

“На драго сърце трябва да обичаме оногова, който ни показва погрешките, инак той не е наш приятел.”

“Не трябва да даваме подпора на глупаци! Трябва изпит!”

Васил Левски

Tags: , , , ,

Comments are closed.