Doctor honoris causa на Медицински университет – Пловдив

На тържествено заседание на Академичния съвет Медицинският университет – Пловдив удостои с почетната титла Doctor honoris causa професор Адам Щабхолц – дългогодишен декан на Факултет по дентална медицина – Hadassa, Еврейски университет в град Йерусалим, Израел.

Научната специалност на професор Адам Щабхолц е ендодонтия, която придобива през 1978 г. от University of Pennsylvania (САЩ). Понастоящем работи активно в областта на приложението на лазерите в денталната медицина. Професор Щабхолц е бил президент на IFEA (Международна федерация на ендодонтските асоциации), президент е на Европейската секция на WFLD /Световната федерация по лазерна дентална медицина/.

Носител е на редица международни награди и на най-високата награда за изключителни приноси за развитие на денталната медицина от Израелската зъболекарска асоциация. Чете лекции в най-престижните университети на Европа и САЩ. Ръководител е на 9 мултинационални научни проекта и на над 12 докторски програми. Автор на 2 международно признати патента.

Номинацията и мотивите за удостояване на израелския учен с високата титла са в резултат на дългогодишните връзки и научно-практическо сътрудничество между двата дентални факултета – на Пловдив и Йерусалим.

Специално изработен диплом за Doctor honoris causa, с вградени академични символи на МУ-Пловдив, беше връчен на професор Адам Щабхолц от ректора на Медицински университет – Пловдив, проф. д-р Стефан Костянев, дмн пред висшия академичен форум на университета.

На Тържествения Академичен съвет присъства посланикът на Държавата Израел в България – Н. Пр. г-н Шаул Камиса Раз. Израелският учен представен от доц. д-р Георги Томов, дм – най-младият доцент на Пловдивския дентален факултет.

Публичната лекция на професор Щабхолц беше на английски език с тема: Lasers and their clinical application in endodontics (Лазерите и тяхното клинично приложение в ендодонтията).

Tags: ,

Comments are closed.