МУ-Варна инвестира не само в своите студенти, но и в своите преподаватели

След стартиране в началото на тази година на два проекта по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, ориентирани към повишаване на качеството на услугите и модернизиране на формите на обучение на студентите, МУ – Варна започва да работи целенасочено и планирано за кариерното развитие на своя най-важен ресурс – преподавателите.

Една от основните цели на проекта „Създаване на съвременна система за кариерно израстване на преподавателите в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна – BG051PO001-3.1.09-0013“ отново по ОП „Развитие на човешките ресурси“, е да се създаде, апробира, усъвършенства и институционализира съвременна система за кариерно израстване на преподавателските екипи в университета. Тази цел ще се постигне чрез разработване на специфичен инструментариум за повишаване качеството на подготовката им, така че да могат да осигуряват на студентите обучение, отговарящо на съвременните иновационни методи и технологии във висшето образование, ориентирано към пазара на труда. Проектът е на стойност 176 515,16 лв.

Към момента в МУ – Варна има над 500 преподаватели – професори, доценти, главни асистенти, асистенти, старши преподаватели, преподаватели, преподаватели по практика, които ще участват в проекта с продължителност общо двадесет месеца. В рамките на проекта се планира изработването и утвърждаването и на механизми за диференцирано заплащанена труда и награждаване на преподавателите чрез прилагането на измерими критерии от Рейтинговата система на ВУЗ в Република България и Закона за развитието на академичния състав в Република България.

С предприемането на конкретни мерки за мотивиране на преподавателите и създаване на трайна нагласа у тях за непрекъснато учене, актуализиране на знанията и усъвършенстване на уменията и компетентностите Медицинският университет във Варна цели осигуряване на максимално качество на образование за своите студенти, съобразено изцяло с потребностите на съвременното общество и пазара на труда.

Tags: 

Comments are closed.