Спри и се прегледай” – Защо на тези ниски цени???

Проект “Спри и се прегледай” (на стойност близо 20 млн лв европейски пари), който трябва приключи в края на м. декември, набира скорост – вече са подписани договори с доста ЛЗ. Дали обаче ще бъдат извършени колосалните 250 000 прегледа на жени на възраст 25-60 години (за скрининг на рака на маточната шийка), 50 000 (за рак на млечната жлеза във възрастта 50-69 години) и 100 000 (за рак на дебелото и правото черво) – е силно съмнително, да не кажем – невъзможно, въпреки усилията на колектива, който се занимава с това.

Незаинтересоваността на колегите към този проект (който, кой знае защо, се движи от МТСП), е, напълно оправдано, предизвикана от ниското заплащане на дейността им – на цените на НЗОК. Защо не е било настоявано за договаряне на цени по европейските стандарти? Пораждат се и много въпроси:

Защо реактивите за откриване на окултни кръвоизливи са оценени на 68 стотинки, при все, че се продават от фирмите-доставчици за повече от 1 лев? Не е ли било възможно самият Проект да закупи тези реактиви? Защо само поканените жени да имат право на преглед, а не всяка, попадаща в тази възрастова граница? И защо рекламите на проекта не упоменават това унизително изискване?

Прочее, тези въпроси трябва да се отправят по отношение и на други европейски проекти.

Comments are closed.