Библиография, д-р Герго Цонмов: “Това се случи.. (спомени на детския лекар)”

Д-р Герго Цонков е, без преувеличение, едно ярко явление в българската медицина. Педиатър са над половин вековен стаж, предимно в родната Мездра, дългогодишен зав. на Детското отделение в местната болница, вече 80-годишен (!!!), той не напуска белия фронт и продължава да работи като ОПЛ. Освен това е написал и издал близо 20 книги, с истински сюжети от богатия му живот, една от друга – по-вълнуващи.

Най-новата е “Това се случи… (Спомени на детския лекар)”.

В нея има и тежки страници, които насълзяват очите. Като разказите за унищожените от родителите си деца; едното – удавено от собствената си майка (разведена, приятелят й не я искал с него), другото – отровено със стрихнин от втория си баща… Д-р Цонков споделя тези покъртителни случаи – да се имат предвид от колегите, защото истинският Лекар е също и обществен деец.

В “Това се случи…” авторът разглежда както безброй весели и забавни случки, така и, както вече споменахме, тъжни истории от своята практика. Разглежда и прояви на (не)благодарността, и морално-етични теми във взаимоотношенията лекар – лекар и лекар – пациент. Разказва за майчина немарливост, както и за героизма на м. с. Светла Павлова и санитарка Петрана Момчова, които по време на свищовското земетресение изнасят от 4-тия етаж болни дечица, вместо изоставилите ги, впаникьосани, вече изтичали на двора техни майки.

Но на нас не по-малко покъртителна (освен случаите с двете унищожени деца) ни се стори историята на д-р Фабиана Коцева. Родена на 7 ноември 1938 г. в с. Долна Крамена, тя завършва медицина в столицата през 1963 г. За кратък период се изгражда и налага като водещият неонатолог и детски ревмокардиолог на Мездра и района. Вече 64-годишна, продължава да завежда Детското отделение и да работи всеотдайно, въпреки недоброто си сърдечно здраве. Докато на 23 ноември 1992 г., след като се е справила с малък спешен пациент, умира от ритъмна смърт. (Разбира се, че вече е включена в нашия Списък на починалите по време на работа лекари). Целият град, потресен, я изпраща в последния ѝ път. Подобно масово погребение Мездра не помни. Интересно е и друго. След като поста й на зав. детското отделение в Общинската болница заема д-р Цонков, целият колектив единодушно решават то да носи нейното име. Поставят и съответната табела. И ето, че това лято, по време на ремонт, нехайните майстори я свалят и тя изчезва някъде…

Не вярваме ръководството на болницата в Мездра да не може да изработи нова табела, която да постави пред Детското отделение точно на 75-тия й рожден ден, след 3 месеца, като по този начин възстанови паметта на тази достойна лекарка и българка. Нека, освен това, да я почетем на тази дата с подобаващ ритуал.

Tags: ,

Comments are closed.