Доктор Георги Чалдъков: Геометрия на властта или кой ще посочи Homo Circulus*

Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед…

и това са три гърненца с мед.

Алън Милн, „Мечо Пух”

В „Теория на кръговете” бащата на геометрията Евклид описва кръга като най-симетричната форма, с най-голяма повърхност в сравнение с квадрата, елипсата, правоъгълника и други форми. По-късно кръгове, подредени на пясъка в двора му в Сиракуза, са изследвани от Архимед. А от философията на Ксенофан и Парменид и от Витрувианския човек на Леонардо да Винчи знаем, че сферата и кръгът са геометрията на духовното.

Но не и в България, където кръговите и обръчите станаха символи на олигархията. Телевизионен журналистнаскоро „нарисува” триъгълник в кръга и в интервю запита президента Плевнелиев: „Сега си говорим за кръгове, зависимости, срастване на бизнес и политика. Защо? Как си го обяснявате?”

Президентът отговори: „Да, каците с мед са три. Едната е държавните пари. Втората е обществените поръчки. Третата е приватизацията. Така че, те са три и формират триъгълника.”

Помислих си, че така ще бъде докато триъгълникът на властта – Президентство-Народно събрание-Министерски съвет – не се интересува отевропейския триъгълник на знанието – образование, научни изследвания и иновации.

Не трябва да оставяме политиката в ръцете на олигарси – повече от 50 дни казват протестиращите пред триъгълника на властта.

Noli turbare ciculus meos (Не чупи кръга ми) – в хор отговарят Кръговете на БСП-ДПС-Атака, ГЕРБ, „България може”, „Обединена България”, Реформаторския блок и дурги политически партии и проекти. Ако ги послушаме, ще продължаваме да се въртим в сirculus vitiosus – омагьосания кръг на безизходността.**

*Латински, circulus – кръг.

** Дни преди президентските избори през 2004 г. журналист писа в New York Times: „Един от съветниците на Джордж Буш ми каза, че такива като мен принадлежат на reality-based community (общност, ба­зираща се на реалността). Вие си мислите, че решенията идват от разумния анализ на видимата реалност. Светът вече се развива по съвсем друг начин – сега сме империя и с всяко свое действие ние създаваме собствена реалност – ние сме действащите лица в историята, а на вас остава само да изучавате какво правим…“

Казано с други думи:

Ние танцуваме в кръг и предполагаме,

но тайната стои в средата и знае. (Робърт Фрост)

Tags: 

Comments are closed.