Уникална операция потелемост

С помощта на съвременните телекомуникационни технологии екипи от специалисти, намиращи се в три от най-престижните болници у нас, отдалечени на повече от 500 км, извършиха заеднооперация на карцином на гърдата.

 

Проектът стартира чрез изграждане на телемост между водещи специалисти по гръдна хирургия и патология в Първа АГ болница „Св. София“ в София, УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и Военномедицинска академия, които заедно проследиха извършването на операция за отстраняване на карцином на гърдата на 41-годишна пациентка. Интервенцията беше направена от д-р Евгений Василев от Първа АГ Болница „Св. София“ и консултирана в реално време от проф. Радослав Радев, гръден хирург в УМБАЛ „Св. Марина“ и декан на Факултета по медицина към МУ-Варна и от полк. доц. Деян Йорданов, началник клиника „Гръдна хирургия“ към ВМА.

Чрез изграждане на видеовръзка между операционните екипи на болници се осъществи пренос на данни, картина и звук в реално време, пренос на снимки с висока резолюция на хистологични тъканни срезове, ПЕТ скенер изображения и др., които можеха да бъдат наблюдавани и от гостите на събитието във всяка една от болниците. Екипите обсъдиха изследванията от ПЕТ скенера, които бяха направени предварително във Варна (един от двата ПЕТ скенера в страната и единствен, който работи със собствено произведен изотоп).От своя страна екипът на лабораторията по клинична патология и цитология на Първа АГ болница „Св. София“, извърши спешна интраоперативна диагностика (гефрир), с помощта на съвременен микроскоп с вградена цифрова камера, която дигитализира образа. Телемостът даде възможност към екипа консултанти да се включат и д-р Иван Красналиев, патолог от УМБАЛ „Св. Марина“ и д-р Албена Факирова, патолог от ВМА, чието мнение бе решаващо за хода на операцията.

Имайки предвид липсата на достатъчно специалисти по патология в България, новите технологии, както бе демонстрирано, ще дават възможност законсултиране от разстояние и наблюдение на операции с цел обучение и предаване на обратна връзка между физически отдалечени болнични заведения на територията на страната.Това ще оптимизира и времето за планиране на операции, обсъждането на резултати и даването на насоки за най-подходящо лечение. Както подчерта проф. д-р Красимир Иванов, ректор на МУ – Варна и за в бъдеще болниците ще продължават да си партнират в тази посока и да използват авангардните и иновационни технологии в името на пациентите и тяхното здраве, в името на модерната медицинска наука и практика.

В живата връзка в заключителния етап от операцията с поздравление към екипите от всички болници се включи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, която заедно с министъра на образованието и науката и д-р Анелия Клисарова, броени минути по-рано откриха Детското отделение за интензивно лечение, неврология и неонатология към реновиранатамногопрофилна специализирана детска клиника в университетската болница „Света Марина” във Варна.

Проф. Радев отправи покана към своите колеги от София за участие през месец август на втората работна среща на експертния борд към ежегодната национална конференция МОРЕ ултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти, инициатива на МУ– Варна, Българско онкологично дружество и УМБАЛ „Св. Марина” – Варна), чиято тема тази година е “Поведение при карцином на гърда”. Идеята и целта на специалистите е създаването на общи правила и модели за лечение на карценома на млечната жлеза, своеобразен национален „наръчник“, който трябва да бъде готов до м. октомври, когато е световният месец за борба с рака на гърдата.

Tags: ,

Comments are closed.