Незабравимият Николай Хайтов казваше…

“Не се е пръкнал човек в България да се е опитвал тухла върху тухла да положи и да не се намери някой да ги събори. Завистниците и бездарниците у нас са единствената движеща велика сила. Тя не е способна на нищо, освен да оплюва, руши и ръмжи.”

Коментар. Отворете сайта здраве.нет и във форума след всяка публикация там ще прочетете безброй – анонимни, неподписани, което си е чиста подлост! – хулители и псувачи.

“Нашият народ е, по силата на обстотелствата, мъченик (както всеки малък народ). Основната му беда е неговата лъжеинтелигенция, която го излага, предава, съсипва и систематично му набива в главата, че сам не може да си върже гащите.”

Коментар. Видяхме тези лъжеинтелигенти – те бяха във възторг от оперетната “гладна стачка”-шантаж на Сугарев и го насърчаваха да я продължава до край, сиреч – да… умре.

“Плаче ми сърцето за един ръководител на държавата, честен като Петко Каравелов и силен като Стефан Стамболов.”

Коментар. И моето плаче – но къде е този голям мъж?! Май че няма повече да се родят други наши държавници като Петко Каравелов и Стефан Стамболов…

“Светът пет пари не дава за нас – това хубаво го запомнете! Изтървем ли собствената си Родина – изтървали сме всичко!”

Коментар. Отнася се до тези, които си въобразяват, че ЕС ще подпомогне здравеопазването ни с някакви програми. Демографският срив вещае въпросното изтърваване на Родината, което големият родолюбец предвижда. Ние бием тревога относно демографското стопяване и изчезване на народа ни от 30 години насам. Дадохме и личен пример. Тогава не ни вярваха… Или просто не ни чуха, заети с малките си лични проблемчета.

“Петко войвода се е борил за правда срещу всички тирани, все едно дали са турци, власи, каракачани или българи; за него водоразделът между хората е била човещината.”

Коментар. Проведохме 2 поредни Срещи “Проф. Тошко Петров” на тема “Човеколюбието в здравеопазването” – е, чу ли ни някой?

“На мода сега е безродието, космополитизмът. Сега саможертвата не е никакъв идеал и затова не очаквайте обществото ни скоро да излъчи нови национални герои от типа на Ботев, Левски и Раковски. Трябва да се промени цялото възпитание на младежта – за да очакваме подем на родолюлюбието.”

Коментар. Тези думи са казани през 1995 г. Ще звучат актуално още 3-4 десетилетия, докато не остане жив българин, който да ги чуе…

“През 1949 г. имах болки в бъбреците и започнах да пия сок от червени боровинки; може да съм изпил цяла каца. Оттогава не съм имал оплаквания. Наскоро с чай от полски хвощ и мечо грозде изхвърлих два камъка. За пикочните пътища съм пил и отвара от лескови кори и лескова шума. Най-обичан от мене е липовият чай. Действа ми успокоително и мога да го пия непрекъснато. А брат ми, който е на 86 години, десетилетия наред пие чай от маточина и нервите му са здрави като въжета.

Поддържам формата си с ходене пеш, с изкачване на върхове.”

“На власт сега е “Златният телец”. Моят Господ е собствената ми съвест.”

“Добротата е най-ценното нещо. Човек трябва да я търси вече с фенера на Диоген. Толкова са редки, епизодични и случайни проявленията на доброта у нас. Да направиш за някой нещо хубаво, ей така, от доброта, да му помогнеш заради черните му очи. Това е най-дефицитното в живота ни сега.”

Коментар. Вкл. и в повечето ЛЗ…

“Сеганото време е по-лошо от кърджалийското. Тогава на разбойничетвото потърпевшият народ е бил обединен срещу шайките и твърде успешно се е спасявал. А сега брат е налегнал брат си да му вади душата кога с памук, кога с юмрук.”

Коментар. Кога с непосилна корупция и плащане под масата…

“Раждането и умирането на човека е логично и естествено. Но да сте забелязали някому да е все едно дали ще умре по-рано или по-късно? Освен ако не е психопат и самоубиец, естествено.”

Коментар. Или ако под форма на политически суиидален шантаж не заявява, че ще гладува до смърт

“Българинът е най-гениален в развалянето.”

Коментар. Ето я точната диагноза за народа ни… Спомнете си как псевдореформаторите съсипаха нелошото ни здравеопазване (единствено трябваше само 3-кратно да се повишат заплатите на лекарите и сестрите). Но нали “реформата” трябваше да се проведе с много пари; и немалка част от тях преминаха в джобовете им…

Така се прави в Страната на Златките (Черната и Русата) и Митьовците (Очите, Пищова, Крика, Гърнето и Селския): над всичко – личният интерес и далаверката, обществения не го смятаме за наш.

Comments are closed.