На вниманието на г-жа Ваня Добрева, председател на Комисията по образование при 42-то НС: Задължително обучение по здравна култура

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДОБРЕВА,

Съгласно чл. 122 от ЗЗ в училищата трябва да се провежда обучение относно социално-значимите, инфекциозните и полово-преносимите болести, както и за вредата от тютюнопушенето, алкохола и наркотиците. Именно тези теми разглеждам в монографията си “Здравна Азбука”, сертифицирана от МОН (Заповед № РД 09-362/26.02.2009 на Министъра на образованието и науката) като единственото у нас учебно помагало по биология за здравна и сексуална култура. При изявено Ваше желание, ще Ви я предоставя.

Като родители, ние не можем да не бъдем загрижени от увеличението на полово-преносимите болести и абортите по желание, тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици сред нашите ученици. Мисля, че споделяте нашата тревога по въпроса, както и мнението ни, че профилактиката, която заляга във всички предизборни партийни програми и би трябвало да е приоритет на всяка национална здравна политика, започва със здравната просвета (култура).

Затова Ви предлагам в подготвяния от Вас нов Закон за средното образование, да се предвиди и задължително обучение по здравно-духовна (или само здравна) култура. Прилагам и брошура, разглеждаща темата.

Защото информираният за социалните болести и основните здравни вредности човек много по-успешно ще се предпазва от тях, което означава – повече здрави хора и по-малко пациенти.

Tags: 

Comments are closed.