Дни на медицинската наука

Повече от 150 бяхат регистрираните участници в проявите на станалите вече традиционни „Дни на медицинската наука“ в Медицински университет – Пловдив. Форумът беше открит с пленарна лекция на тема: “Приложение на молекулярната диагностика в хематологията“ от д-р Ричард Качмарски, експерт хематолог в болница Hillingdon в Лондон, хоноруван старши лектор в ImperialCollege и клиничен директор на Западнолондонската мрежа за проучвания при рак. Професорът е на научния форум и със съдействието на „Ес Джи Пи Био Дайнамикс“ ООД. Модератор беше проф. д-р Виктория Сарафян, дм, дмн – заместник-ректор по научната дейност при МУ – Пловдив.

В рамките на форума бяха проведени две проектни сесии за студенти, докторанти, млади учени и преподавателир е представени резултати от реализирани научни проекти в областта на медицината, фармацията, управлението на здравеопазването и др.

Започна и научната сесия на Факултета по дентална медицина, с доклади върху научните трудове и идеите на проф. В. Ю. Курляндски. Бяха коментирани и съвременните методи за зъболечение и профилактика.

От очакваните с голям интерес събитията в „Дни на медицинската наука“ беше и пленарната лекция на японския профeсор Йошихиса Накано от университета в Осака. Професорът е в България по инициатива на Факултета по обществено здраве към МУ – Пловдив. Той изнесе лекция на тема: „Значение на пробиотиците и другите биофукнционални вещества върху човешката физиология и здраве“ и ще представи японския опит.

Tags: 

Comments are closed.