Филиал Сливен към МУ – Варна отвори врати

В град Сливен беше открита академичната година във Филиал Сливен към Медицински университет – Варна. През учебната 2013-2014 във Филиала ще се обучава първият випуск от 20 медицински сестри и 20 акушерки.

Гостите на събитието, сред които – Кметът и Областният управител на град Сливен, депутати от настоящото и предишното Народно събрание, директори на учебни и здравни заведения и граждани на град Сливен, станаха свидетели на официалната церемония по откриването. Под тържествените звуци на Студентския химн на сцената, предвождани от жезълоносеца на Университета, излезе цялото Академично ръководство на Медицинския университет, в тоги. Водосвет за здраве и благополучие отслужи сливенският Митрополит Иоаникий.

Приветствие към студентите и официалните гости отправи Ректорът на Медицински университет – Варна, проф. д-р Красимир Иванов. В словото си той подчерта успеха на проекта като резултат от задружната работа, воля и силно желание на цялата сливенска общественост, която, след проведени анкети, доказа, че регионът има сериозна нужда от медицински кадри – сестри и акушерки. Проф. Иванов отправи благодарности към предишната и настояща областна управа на Сливен, към общинското ръководство и кмета на града, към народните представители на Сливен, към ръководството на МБАЛ „д-р Иван Селимински“, която предоставя част от своята база за Филиала, както и към МБАЛ “Хаджи Димитър“, която ще бъде база за практическата част от обучението на студентите.

Митрополит Иоаникий пожела на бъдещите медицински сестри и акушерки да запазят вярата и добротата в сърцата си. Кметът на Сливен ген. Кольо Милев пожела през следващите години проектът да се разрасне и повече студенти да се обучават във Филиала. Десислава Танева, народен представител от 41-то Народно събрание, основен инициатор и двигател на проекта, благодари на академичното ръководство на университета за проявената съпричастност към проблемите на сливенския регион и обеща на своите съграждани, че и в бъдеще ще работи за тях и родния им град.

От над 550 кандидата от цялата страна, които са се явили на изпита по биология, 17 са били пълните шестици като 9 от тях са на момичетата от Филиал Сливен. След приветствените слова на първите по успех от двете специалности, всички първокурсници положиха традиционната за откриването на учебната година в МУ – Варна, „клетва на първокурсника“. Студентските книжки връчи директорът на Филиала доц. Нели Спасова.

Tags: , , , ,

Comments are closed.