Прочетено

“Диктатурата ти затваря устата. Демокрацията – само си приказваш…”

 Уди Алън

Старостта не може да спаси любовта, но Любовта може да спаси старостта.”

Коко Шанел

“Господ да ви дава криле и на този свят нависоко да хвърчите!”

Бай Манчо от Смолян,

прокарал вода и построил за своя сметка десетки чешмички

“ОПЛ трябва непремено да имат специалност по “Обща медицина”. А са само 20%. Имаме ли ОПЛ в чужбина? Нито един!”

“Необходимо е незабавно анулиране на псевдосолидарната осигурителна система. Тя е несправедлива: едни плащат, други ползват наготово. Откъде-накъде ще има експлоатация на добросъвестните? Тя е бръснарска, социалистическа – да я изхвърлим! Здравно-осигурителна система има само за цивилизовани общества. За приматите е: който оцелее…”

Коментар. Виждате, че и в най-богатата страна САЩ демократите (Клинтън, Обама) не могат да наложат подобна солидарна здравно-осигурителна система, защото тя е несправедлива и наистина експлоататорска. И с право републиканците й се противопоставят и я отхвърлят.

Неведнъж сме се изказвали против нея. Не става въпрос за жестокото “който оцелее”, а за персонално, лично, което значи – честно здравно осигуряване. Останалите, тарикати или бедни, или да си плащат извършените им медицински дейости в 5-торен размер или, съответно, те да бъдат заплащани от МТСП.

“Зачисляването на 1,4 млрд лв в една сметка дава възможността тези пари да се емитират в бюджета. Дянков беше само машата на определена чевръста група хора, които видяха, че има едни много слабо охранявани пари, които крепяха дефицита и съставяха фискалния резерв. В момента, в който видяха, че те може да се пренасочат с колективно решение, т. е. без наказателна отговорност, последва и т. нар. кражба на здравни вноски. Да, няма фактическа кражба на пари, но има морална кражба на доверие! Последствията са ясни: чакат ни тежки времена, нямаме вече доверие помежду си, какво остава за институциите…”

Анонимен, здраве.нет

Коментар. Вече отбелязахме няколко пъти, че се оформиха 5 основни и тежки дефицита в “реформираното” ни разрушено здравеопазване: на пари, квалифицирани кадри, профилактика, човеколюбие и доверие.

Който иска, да допълва тази тетрада…

Акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на БАН, председател на Съюза на учените в България, председател на Нац. Алианс “Живот за България”:

Здравната система е деморализирана!

# Здравната реформа започна политически и погрешно

# В центъра трябва да е пациентът, а не икономическата обосновка

”Не е разумно държавата да упражнява натиск върху здравната система, която и без това плати достатъчно “данък” за всички политически подходи към нея. Не мога да проумея какъв е този подход: да се плащат 80% от разходите на ЛЗ за изминал период, при положение, че дейността е извършена 100%!

Още от времето, когато здравната реформа започна през 1999 г., тя тръгна като политическо решение и в погрешна посока. Тя имаше задачата да разбие т. нар. “социалистическо” здравеопазване и да внесе пазарния механизъм в него (или неолибералната пилитика). Но не се вслушахме в репликите на западни експерти, че по-добра система от нашите поликлиники по това време нямаше създадохме ОПЛ, но не постигнахме западноевропейския модел, ъм който се стремяхме. Нашите ОПЛ нямат същата компетентност, те са на по-ниско ниво, станаха рапределители в здравната система, првърнахме ги в ЕТ, а болниците – в търговски дружества. В резултат на това се разви комерсиализация в цялата система – като започнете от снабдяването с лекарства и минете през дейността на болниците, превърнали се въ финансови субекти. В тях директорът няма алктернатива, освен да разсъждава като мениджър на търговско дружество. А пред лекарите поставихме клиничните пътеки, които въведоха модел на мислене, превърнал пациента в клиент. Или в КП.

Всичко това доведе до деморализация на системата! Тя е и резултат на некачествено законодателство. Факт е, че повечето от законите претърпяха многократни поправки. Факт е и, че те се създават, за да обслужат нечий личен или групов интерес. По тази причина и лекари, и пациенти, и журналисти започнаха да говорят за хаос в системата. И щом го има, нещата трябва да се пренаредят.

Трябва да се смени начинът на действие. Основен опорен момент трябва да е изначален разговор на какви изисквания трябва да отговарят ОПЛ като медици. Да, те влязоха в определена система на работа, но дейността им трябва да се изпълни с по-сериозно съдържание в лекарски аспект. Те трябва да извършват повече дейности, свързани с профилактиката и диспансеризацията, а в училищата – да се върнат училищните лекари, за да се грижат за младите.

По отношение на болниците държавата няма алтернатива, освен да фиксира опреелен бройболници, които да очертая скелета на здравеопазването. Това трябва да стане – дали чрез Националната здравна карта (която е някаква скрита картинка и за нас, лекарите), дали чрез просто изброяване, отчитайки особеностите на населението, на географския терен, на природните дадености и особеностите на времето. Въобще не се спирам на по-детайлни въпроси, като напр., че начело на ЛЗ трябва да стои юридически и икономически компетентен мениджърски екип, а не непременно лекар. Защото превърнаме една голяма група доктори в администратори, т. е. създадохме съсловие, което първо обучаваме, а после – бутаме в администрацията. Нещо, което не ми се струва разумно. Налага се и сериозна ревизия на законите, които да поставят в центъра пациента, а не търговската обосновка на здравната дейност!

Проблемите в здравеопазването в момента се решават на парче, защото всяко правителство идва със своите приоритети. Липсва дългосрочна здравна политика, чиято рамка да се следва, независимо от смяната на властта.

Затова изобщо не съм оптимист, че през 2014 . ще постигнем прелом в здравеопазването. Нещата ще продължат да се решават поотделно, защото настоящите управляващи нямат сериозна политическа подкрепа и не биха могли да пристъпят към радикални реформи. А здравеопазването е болезнена територия – всяко пипане в нея, дори да се отнася за малка общинска болница, е свързано с електорат, със следващи избори и нито една политическа сила не може да го стори в подобна напрегната обстановка…

Но да се залага на планиран дефицит за болниците от 200 млн лв и 104 млн лв да се дават за частни фондове прим., категорично ще доведе до продължаване на напрежението и о нови катаклизми с илизане на лекарите на улиците, за да се намери финансово решение на проблема. А без то да е факт, системата не би могла да функционира.

Първа грешка на всеки министър е, че идва със самочувствието на всестранен експерт. Втората му грешка е, че не се допитва до специалистите, а се оставя да бъде командван от политическите сили. Да, вярно е, че трябва да бъде носител на политика, но тя често го води до неправилни решения като напр. кой да бъде директор на болница или зам.-министър, без да залага на експертността. А ако се опре на опита, на високата класа на специалисти или хора от научните дружества, ще заложи на разумна здравна политика. Само с администриране в здравеопазването не става! Иска се медицинска компетентност. “

Из интервю пред в. “Труд”/5 ноември

Коментар. Нееднократно в. “Български лекар” е повдигал въпроса с порочната и, нека да си го кажем направо – престъпната здравна реформа, която ни спретнаха чевръстите, но безотговорни “реформатори” на Иван Костов, когото все още някои сини болшевики обожествяват. Та действително деморализира и комерсиализира свещената Медицина, и то, види се – за вечни времена. По всяка вероятност, тази “здравна реформа” не може да се пререформира, и то при наличния финансов дефицит; тя би трябвало просто да бъде изоставена… Но кой ще отговаря за сляпото й, но толкова фалшиво ентусиазирано започване?

На вниманието на Комисията по професионална етика при БЛС

КОПИЕ: Изпълнителната агенция по медицински одит

КОПИЕ: Управителят на НЗОК

Болници крадат пациенти с рушвет

“Болници плащат на линейки и джипита, за да им осигуряат пациенти. това заяви директорът на Болница “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. “Всички говорят, че такива неща се случват, но сега съм пратил доказателства на МЗ, което трябва да разследва тези случаи”, добави той. Според него тарифата за джипитата в София варира от 120 до 240 лв. За всеки изпратен за коронарография, личните лекари получават от частните клиники по 120 лв. Болен, за когото се налага сърдечна операция, “върви” по 240 лв. Доктор в линейка получава по 100 лв за всеки пациент с инфаркт, ако го закара в точно определена болница. “Диагнозата не е избрана случайно – КП е скъпа, между 3000 и 7000 лв в зависимост от това колко стента е налага да се сложат”, обясни проф. Начев.

В. “Преса”/23 октомври

Коментар. Същите твърдения получихме и от колеги, с които се срещнахме на нашия празник в Равда: да, определени частни “кардиологични лаборатории” плащали по 240 лв на ОПЛ, за да им изпратят (обикновено – напълно ненужно) хора за коронарография; както се казва – на конвейер… Имало и други бонуси при определена набрана бройка изпратени: екскурзия в Париж…

Всичко това, ако е истина (а всички знаем, че е така!), си е пар екселанс престъпление и гавра със свещената Медицина, която псевдореформаторите, за които вече стана дума, превърнаха ни повече, ни по-малко в Бакалия, със съдействието на ловки тарикати, нацвъкали цяла България с тези “кардиолаборатории”, в които карат хората с маршрутки, като на организирани излети до манастири и параклиси. Вече не се правят и електрокардиограми – а направо коронарографии.

Крайно време е много от КП в НРД/2014 г. да бъдат преразгледани и съответно коригирани.

Иначе – как ще изгоним търговците от Храма?

Ген. проф. Стоян Тонев:

Системата осъжда хора на смърт!

# Тя е неправилно финансирана

# Популизмът е повече

# Правят се излишни изследвания

“От началото на 2013 г. рязко са спаднали поръчките на болниците в страната за ампулни форми и на животоспасяващи средства, а се е увеличил броят на таблетките… Това показва, че рязко е спаднало качеството на лечение на тежко болните – ако в една болница поне 30% от лечението не се прави с венозни апликации, то или болните не се лекуват както трябва, или са изчезнали.. Шефовете на болниците са принудени да свиват разходите и тук въпросът не опира до средствата за висши технологии, а до обикновената издръжка за ток, вода, парно. Става дума за оцеляване, не за развитие!

Има наредба скъпите консумативи да не се плащат от НЗОК. При аневризма на мозъчна артерия сме принудени да правим кампании за набиране на средства. Това ме кара да се срамувам, защото ако не се купи този консуматив, пациентът е обречен. Казано по друг начин – всеки ден системата осъжда на смърт хора!

Все още университетските болници имат предимство пред останалите, но не всички са равностойни. Има звена с чудесна апаратура и без кадри, както и обратно – с много добри лекари, но без достатъчно техника. Затова трябва да се направи както в армията – концентрация на високоспециализираните дейности и апаратура. Ето най-елементарния пример – в София има 5 неврохирургии, в Париж те са 3. Частните болници пък се вмъкват само в една печеливша ниша, не стават многопрофилни… Те си правят бижутерски магазини, а каменоломните и пътищата остават за държавните.

Дълговете на болниците показват, че системата е неправилно финансирана. В момента тя е претоварена от излишни прегледи и изследвания, защото не е ясен пътят на пациента. Това е основният проблем на източването на Касата. Напр. пациентът идва с главоболие, изследват му кръвта, но нямат скенер, за да му поставят диагноза и го пращат в по-висок клас болница. Там обаче пак се започва от началото с рутинните изследвания и така се разхищават средствата на Касата.

Понякога популизмът е повече, отколкото трябва. Някой не събира здравните вноски, но това не е проблем на МЗ, а на НАП. Затова е отговорен финансовият министър. Децентрализирането на здравеопазването трябва също да стане факт! Областните болници не трябва да са са на подчинение на здравния министъп, защото когато някой човек от даден град стане министър, изведнъж и болниците там започват да се развиват добре, напр. Варна, Русе…

Коментар. Какво да се добави към тези правилни изводи? Преди 15 години настоявахме здравните вноски да се събират от НЗОК (която ще ги изразходва!), а не от НАП, където ще потънат в общия кюп и никой няма да знае за какво се изразходват. Както и стана на практика…

Така псевдореформаторите на Костов създадоха тази бездънна държавна бездна за пари – НЗОК.

Кой ще им потърси отговорност?

Апропо, за концентрацията на ЛЗ. Преди 7-8 години бе създаден Столичният медицински холдинг, който уж проработи сполучливо, после зацикли и се разпадна…

Но какво сме развивали до край?

“Няма нещо, което да не сме улайнявали…”, казваше Левски преди 140 години.

Боже, още ли там тъпчем?!

“Парламентът да възстанови 1,4 млрд лв в резерва на НЗОК!”

 Това се изцепи Владислав Горанов, депутат от ГЕРБ, бивш зам.-финансов министър на прословутия Симеон Дянков, който открадна въпросните 1,4 млрд и ги изхарчи за строежите на магистралите (оха, какви комисиони падаха оттам!…).

Е, ако това не е откровен цинизъм и безочие, какво друго?!

Народът ни го е казал много мъдро: “Крадецът вика: Дръжте крадеца!”. Има и друга подходяща поговорка – за гащите и съдържимото в тях…

Tags: , , , , ,

Comments are closed.