Обучават студенти да създават продукт за лечение и диагностика на тумори

Студенти от МУ в Пловдив и други европейски висши учебни заведения ще имат възможност да преминат уникален интегриращ курс по нуклеарна фармация в града на тепетата. Науката е свързана и с Ядрената медицина. Студентите ще бъдат обучени как се създава и прилага продукт, който може да лекува например туморно образувание, без да се увреждат другите органи. Те ще изучат начина, чрез който радиоактивният изотоп се свързва с друго активно вещество, за да се получи един продукт, подходящ за диагностика или лечение на раково или друг вид заболявание в клиниките за лъчетерапия.

Курсът за студенти по фармация, медицина, медицинска физика и радиохимия се осъществява чрез интензивна програма по Еразъм, която засега се провежда единствено вМедицинския университет в Пловдив. Студентите получават практически знания, които ще могат да използват всвоята бъдеща работа.

Днес ядрената медицина позволява да се изследват практически всички органи на човешкото тяло и намира приложение в неврологията, кардиологията, онкологията, ендокринологията и други раздели на медицината. Ядрената медицина се прилага и при лечението на рака на щитовидната жлеза. С нейните методи се изучава кръвоснабдяването на органите, метаболизма на жлъчката, функцията на бъбреците, пикочния мехур и щитовидната жлеза.

Програмата се координира от Медицински университет – Пловдив за втора година, като финансирането е в размер на 45000 евро по европейски проект.

Програмата е съвместна реализация на 11 университета от цяла Европа. Участват 44 студенти, 34 от които са от чужбина. Курсът ще се провежда на английски език.

От 2014 година програма Еразъм ще продължи като програма Еразъм плюс, обхващайки участието на страни извън Европейския съюз. С участието на двама студенти по медицинска физика от Университета в Кингстън, Ямайка, МУ – Пловдив става водещ Университет в реализация на философията на Еразъм плюс.

Tags: 

Comments are closed.