НЗОК – накъде в тресавището?

Още когато стартира т. нар. “здравна реформа”, изразихме прогнозата си – “скепсис” (в. “Български лекар”, бр. 5/1998), вследствие на което по демократически той леше отлюспен като (безплатен!) орган на БЛС.

Тази “реформа” започна, както добре знаем, хаотично, с 6-месечно забавяне, без 2 абсолютно задължителни момента: изградена информационна система (разбира се – преднамерено: та нали в мътна вода най-лесно се лови риба?!) и остойностяване на лекарските дейности. Накупиха се 5 000 компютра на 4-но по-високи цени (за 20 млн лв!);, извършиха се още по-раздути ремонтни дейности за раздути над 60 млн лв (там, където имаше мозайка, тя бе разрушена и се постави теракота и обратно), прахосаха се милиони долари за ментето Аремиссофт и какво ли още не.

Информационната система и до ден днешен не е в ред, нито пък е въведено прословутото електронно досие, което би свело до минимум злоупотребите и източването на НЗОК. Въведоха се порочните КП, които унищожиха свещената Хуманна Медицина и я принизиха до обикновено бакалска услуга. От Месия и Спасител лекарят стана безличен ЕТ. Лечебните заведения, в които трябва само да се свещенодейства, се превърнаха в доилки на Касата, а Пациентът – от “Свещена вещ” (по определението на Хипократ) стана крачеща банкнота. И никакво чудо не може да върне статуквото.

Ето, прочее, част от закъснелите признания на новата стара директорка на НЗОК (в. “Монитор”/7 октомври 2013 г.):

“През 2006 г. заварих институцията много по-подредена от сега. Трябваше да я сертифицираме по ISO. Не само го направихме, но и два пъти защитихме този сертификат за управление на качество. В момента има невероятен дисбаланс в работните заплати – тези, които са дошли по-късно, сас със значително по-солидно възнаграждение. Става дума за около 500 лв разлика. Няма срамен труд, но не мога да приема секретарката да получава повече от експерта, на когото се разчита да упражнява контрол върху изразходваните средства. В институцията цари пълен хаос. Хората не работят в екип. Никой не знае какво прави, защо го прави и на кого трябва да предаде събраната информация. Институцията е напълно разбита!”

Коментар. Ето, значи, какво е сътворил (чети: надробил) незаменимият ексдиректор д-р Пламен Цеков, който така сърцераздирателно се защитаваше пред НС, когато го сменяха. Не случайно БЛС и в. “Български лекар” настоятелно искаха оставката му, а той се криеше най-позорно от своите колеги. Та явно е нямал никаква друга цел, освен генериране на тлъсти възнаграждения за най-преданите си сътрудници.

 

Продължаваме с признанията на д-р Румяна Тодорова:

“Подредих структурно Касата и нейните регионални центрове така че всички да работят по-ефективно. Защото не всичко е въпрос на пари. Разписахме правила за сътрудничество между отделните дирекции, за да работят те в екип. Оказа се, че НЗОК е спряла да поддържа и ISO, по незнайни причини. Може би предишните управляващи са се чувствали по-добре в условията на хаос, но това не е мояг стил на работа. Правилата може да не са съвършени, но трябва да ги има и те да се спазват, за да върви работата. Заварих и едно хаотично харчене на обществени средства, особено в болничната помощ. Двата най-сериозни проблема, които се очертават, са болничната помощ и лекарствената политика. За съжаление, те могат да бъдат решени само с много пари.”

Коментар. Многото пари обаче ги няма. Или, по-скоро, и наличните не се харчат премерено. Остойностяването на лекарските дейности пак го няма – тук ролята на БЛС е решаваща: но не ни е известно съсловната организация да го е подготвила и предложила, а за това настояваме от самото й възстановяване! В това отношение и Съюзът на българските медицински специалисти е в дълг към своите хиляди членове.

“По отношение на болничната помощ всички искат по-строг контрол, тъй като там изтичат много средства. По начина, по който се прави, той обаче не може да постигне тази задача. НЗОК налага глоби, но те не могат да спрат милионите, които се стичат в твърде големия брой болници у нас. През последните 3 години са открити 30 нови, 20 от тях – в София…”

Коментар. А защо години наред не бе въведена прословутата Здравна карта, която ни обещаваха поне 5-6 здравни министри, да не говорим за депутатите от Комисията по здравеопазване? Та тя трябваше да се изгради успоредно със стартирането на НЗОК. Но пък “нашите” трябваше да разкрият собствени ЛЗ за източването й…

“КП не е най-голямото зло в системата. Тя е вид алгоритъм, чрез който може да се постигне едно добро качество на здравната услуга.”

Коментар. Какво “добро качество” би могло да се постигне при положение, че чрез КП се лекува само една нозологична единица, а обикновено хората имат още други, които, може би, ще трябва да… почакат? И стига лекари са употребявали този унизителен соцтермин “услуга” – лекарят не е слуга никому, той извършва дейности, лекува, прилага изкуството си.

“Само че във времето нещата се изродиха. КП стана протокол за работа – правим това, което е записано и нищо повече. Никъде в КП не е казано, че трябва да извършим само минимумът, т. е. че е забранено да се лекуват усложненията или придружаващите заболявания. Трябва да се лекува комплексно. А както стана на практика – за всеки заболял орган пациентът влиза в болница по различна КП. Така хем парите изтичат, хем пациентът продължава да се чувства зле.”

Коментар. Добре е казано – “трябва да се лекува комплексно”, но кой ще плати за лечението на усложненията или на съпътстващите болести? А че пациентът ще се чувства зле, е повече от ясно. Пък когато умре, няма да чувства вече нищо…

“Предишните управляващи са закупили софтуера на ДСГ, но нещата са стигнали дотам. Мисля, че НЦООЗА работи по въпроса и имат голям обем от информация. Проблемът при ДСГ е, че е нужен един огромен персонал, който да кодира диагнозите. И другият проблем е: как точно ще бъдат въведени тези ДСГ, защото те също няма да решат проблемите на 100%. И, не на последно място – сериозен проблем е колко ще ни струва всичко това. Средствата никога няма да стигнат. Пак ще изтекат едни милиони…”

Коментар. Въпросните“предишни управляващи” си имат име: министър д-р Стефан Константинов. Тям също беше ясно, че ДСГ ще струват поне 3 пъти по-скъпо от КП. Парите, отпуснати от бойкоборисовото НС за въпросния австралийски софтуер (защото по-далеч е само Луната), бяха гласувани при затворени врата, конспиративно от народа, и така и не бяха оповестени. Да, “пак ще изтекат едни милиони”, сигурно – стотици. Защо тогава просто не се откажем от този бълвоч, наречен “солидарно здравно осигуряване”?!

Коментар. От това интервю минаха вече 100 дни. Приет бе бюджетът на НЗОК за 2014, подписан бе НРД/2014 г., някои плащания бяха прехвърлени от НЗОК към МЗ; но отсега се очертава дефицит и вероятно този бюджет ще бъде преразгледан и коригиран още през лятото. Газенето в тресавището продължава и “отникъде взорът надежда не види”. След още няколко години жвакане и агония, придружено с предсмъртни стонове на хиляди български граждани, починали заради прословутата престъпна “здравна реформа”, всичко май ще трябва да бъде разтурено и да се върнем от края към началото. Има подобен термин в музиката. В погребалната – също…

Но нека да цитираме нещо по-ново (в. “Труд/26 ноември м. г.):

“Източване! – така д-р Румяна Тодорова определи поведението на болниците спрямо НЗОК в последните месеци на годината. – Това е аморално!” Тя прогнозира годишен дефицит за около 150-200 млн лв за 2014 г.. И, още един цитат: “Много е плашеща тази широко отворена врата за навлизането на нови лекарства в платения от НЗОК списък. Сега, от 1 януари 2014 г., ще се включат нови медикаменти в него. От финансова – не от медицинска! . гледна точка се е постъпило доста неправилно, защото навлизат много скъпоструващи терапии за масови диагнози, т. е. за голям брой пациенти.”

Коментар. Не може да се спрат новите медикаменти, защото всеки човек иска да бъде лекуван с модерни и по-ефективни лекарства, с по-малко странични действия. Да, срутването на финансовата пирамида НЗОК явно се очертава в недалечното светло бъдеще. За какво тогава ручахме жабетата? Няма ли кой отново да потърси отговорност от измъкналите се от нея псевдореформатори?

“Трябва остойностяване на лекарските дейности. Трябва да се преразгледат и преостойностят КП”, твърди директорката в друго интервю, пред в. “Преса”/13 януари т. г.

Коментар. Че нали точно за това ние настоявахме още при замислянето на “реформата”: а тя започна без остойностяване, на сляпо? Защото, както пише неизвестен колега в анонимния форум на сайта здраве.нет: “Качественото здравеопазване изисква качествено заплащане на лекарския труд!”. Ще допълним: “и на сестринския”! И ще цитираме самия Георги Димитров, който, бидейки общински съветник, произнася на 21 януари 1915 (Протокол № 18) следните думи:

“Следователно, когато им дадете по-голяма заплата, тогава можете да искате от тях и по-голяма строгост в работата, и по-голяма добросъвестност”…

Какво да добавим към тях?!

Tags: , , , ,

Comments are closed.