Хепатит С – в пъти по-опасен от вируса ХИВ

Мит е, че заразяването с ХИВ е по-опасно от инфектирането с вируса на Хепатит С, напротив – начините за заразяване с Хепатит С са много по-достъпни. Смъртността от ХИВ намалява, докато тази от Хепатит С е с тенденция да нараства. Човек може да се инфектира с повече от един вид вирус на хепатит С. Това може да се случи при татуиране на кожата, поставяне на пиърсинг, ритуални обрязвания, които все още се практикуват в България.

„Друг мит е, че заболяването се предава по полов път. В интерес на истината, само това важи само при 5% от заразените”, обясно проф. Людмила Матева – национален консултант по гастроентерология на среща по проекта СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД – България.

Тя изнесе и резултати от Програмата за ранен достъп до лечение на МСД – България с най-модерната тройна терапия. В нея са имали възможност да участват 111 пациенти. Резултатите показват, че ефектът е на лице при всички групи болни, които са имали неуспех от предишно лечение със стандартната двойна терапия от рибавирин и интерферон. Така новата терапия дава до 80% шанс за излекуване от хроничната Хепатит С вирусна инфекция.

У нас тя трябваше да се въведе през юли месец тази година, но административни процедури отложиха безплатното лечение. До дни трябва да стане ясно дали новият медикамент ще влезе в реимбурсния списък на НЗОК от януари 2014.

Припомняме, че България е сред последните държави в ЕС, в която не е въведено новото лечение. Дори Р. Хърватска, която отскоро е член на Съюза, е въвела терапията за своите граждани още през 2012 г.

Comments are closed.