Против домашното насилие

По случай Деня на жената, на 8 март студентите от Асоциацията на студентите по медицина във Варна и Студентският съвет към МУ – Варна, проведоха кампания „Против домашното насилие” под мотото: „Винаги можеш да промениш живота си и да започнеш отначало!” 

По данни на ООН всяка втора жена в света е подложена на домашно насилие от страна на своя партньор. Целта на кампанията, която студентите организират за първи път, е всички заедно да се опитаме да променим тази тъжна статистика.

В Mall Varna студентите медици раздадоха информационни материали, в които ще бъде обърнато специално внимание на възможностите за връзка с „Центъра за превенция на насилието”.  Всеки можеше да попълни и анонимна анкета за осведомеността по един от най-важните въпроси: “Какво трябва да направи, ако това се случи на него или на някого от неговото обкръжение?”

Въпреки че въпросът с домашното насилие над мъжете е предимно с психогенна насоченост и в доста по-редки случаи има физически аспект, той също беше засегнат в рамките на кампанията.

„Не е срамно човек да потърси помощ. Важно е да знае откъде да я намери и кой може да му подаде ръка“, напомниха организаторите.

Tags: 

Comments are closed.