Проект

Свикване на Кръгла маса на която да се поканят лидерите на Парламентарните групи и на извънпарламентарните партии. Дата: веднага след Великден, прим. 24 април, четвъртък. Тема: “Демографията и здравеопазването – най-важните национални приоритети!”. Ще им се зададат кратки въпроси.

1. Смятате ли, че демографията и здравеопазването са най-важните национални приоритети?

2. Какви мерки и стимули предвиждате за насърчаване на раждаемостта сред образованите българи (предимство приназначаване на работа на родители с 2 и повече деца, двойно по-високи детски надбавки, безплатно хранене в училищните столове за сметка на общинския бюджет и пр.)?

3. Какво предлагате, за да не съществува здравеопазването повече в сегашния си жалък вид?

4. Необходимо ли е да се въведе задължително обучение в училищата по здравна и сексуална култура(съгласно чл. 122 от Закона за здравето), като най-евтина, но най-ефикасна мярка за превенция на социално-значимите и полово-преносимите заболявания и вредностите тютюнопушене, алкохолизъм, наркотици, затлъстяване?

5. Как да се стимулират младите лекари да останат да работят в България (безплатни специализации, реално остойностяване на лекарските дейности, коригиране на клиничните пътеки)?

6. Трябва ли да се запази монополът на НЗОК и БЛС?

7. Ще насърчите ли вашите кандидати за президент, депутати, кметове и общински съветници да обявяват публично своето здравословно състояние, семейно положение и дори сексуална ориентация?

(Сподели това предложение с Краси за евентуално малко спонсориране на Кръглата маса).

Comments are closed.