На вниманието на Етичната комисия на БЛС: Докога ще прикриваме търгашите?

По случай с търговията, ще се позовем на още една публикация – във в. “Шоу”/9 април. Става реч за едно интервю на адвокат на пациентска организация Лилия Николова, която споделя потреса си от укриването на лекарски престъплания от рода на “спестяване” на ушивател (стойността му обаче е взета на ръка). Това, ако е вярно, си е чиста, най-долнопробна измама. Юристката обаче е разочарована от вещите лица, заявява в прав текст, че “всички се познават или работят заедно и никога няма да седнат да се обвиняват един другиго”. Относно хирургичните случаи че за вещи лица се изпраща все един и същ представител на БЛС, който в един казус отрича явната, очевадната липса на съшивател (знаем, че той има титанови скоби, които светят при скенеров преглед).

Нима явното прикриване на търгаши може да бъде етично?

Да, професията е най-великата! Лекарят е необикновен човек, той е не само лечител, а и мисионер. Вярно е и друго: че десетилетия наред държавата и обществото ни недооценяваха труда му и не го оценяваха адекватно, подхвърляха му сухи трохи и жълти стотинки. Но ето, че благодарение на престъпната “здравна реформа” се нароиха (и се роят все повече!!) дребни остапбендеровци-търгаши.

Ни що кажем още нещо: наличие на частни клинични лаборатории, където дават неизвършени (ФАЛШИВИ!!), написани наизуст “изследвания”. Те просто не са направени!! Но пък парите (основната цел на занятието) са присвоени. Е, това ако не е укоримо и подсъдно – тогава какво е?

Никога досега Етичните комисии, по места и централно, уви, не са се занимавали сериозно с този все по-наболяващ проблем: Търгашеството!

А това беше една от идеите, вдъхновили проф. Димитър Радонов и последователите му навремето да възстановим някога тъй славния БЛС: съсловието да се самоочиства от замърсяващите го личности.

Ако това положение не се промени (за което няма никакви изгледи), то – явно! – напусто сме си губили времето.

Tags: ,

Comments are closed.