Гласност. Прочетено и чуто.

“Няма друга комисия в 40-то НС, всички членове на която толкова да са изпаднали в явен конфликт на интереси, защото имат собствен частен бизнес в здравеопазването, което те самите регулират…

За последните 5 години броят на хоспитализираните е нарастнал 3 пъти – от 500 хиляди на 1 милион и 500 хиляди! Епидемия някакви ли има или това се дължи на непрекъснато откриваните нови частни болници?
350 са незаетите места за ОПЛ, което означава, че в стотици села няма лекари – това е тежко нарушение на конституционните права на пациентите за равноправен достъп до качествено здравеопазване! Хората са недоволни от тази тежка дискриминация! Това е цинизъм! Има дискриминация и по отношение на пациентите в отделните заболявания; напр. не всички са обхванати от програмите за лечение на мултиплена склероза.

Не е балансирано и заплащането в отделните специалности. Затова след 10 години няма да имаме педиатри!
Единствена в ЕС България не подава данни за лекарски грешки, вътреболнични инфукции и други пропуски, причинили увреждания на здравето на пациентите или фатални грешки. Една трета от пациентите страдат от тях. А те са от 10% (в Германия) до 40% (в Унгария); 30-40% в бившия Източен блок. Нима в България е 0%?

Положението у нас е отчайващо. Колегите работят пряко сили. Здравеопазването ни в момента боксува.”

д-р Антония Първанова, 
зам.-председател на
Комисията по здравеопазване при 40-то НС
(“Хоризонт”, БНР, 12 април 2009 г.)

Коментар:

Ето най-после едно изявление на лекар-депутат, макар и силно закъсняло, с което не можем да не се съгласим; освен това то дава и сериозни поводи за тревожни размисли.
Въпросът е какво направи правителството Сакскобургготски за родното здравеопазване. Или за тежките му проблеми се сещаме само предизборно и когато сме в опозиция?

    Ххх

“Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов каза, че определени ваксини, които в момента се продават в лекарските кабинети незаконно струват 2 и 3 пъти повече, отколкото в аптеките. МЗ, ИАЛ, БЛС и ние бяхме против този текст и въпреки това проектозаконът беше гласуван на първо четене…

Епидемиологът на МЗ д-р Ангел Кунчев добави, че България е на последно място по брой имунизации. Според него ако искаме по-добър имунизационен ефект, това може да се постигне чрез лекарите. Много страни го правят през ОПЛ. И в тези страни имунизацията е по-използвана.”

Коментар:
Още навремето Карл Велики е издал Едикт, съгласно който “Аптекарят няма право да лекува, лекарят няма право да продава лекарства.” Конфликтът на интереси в случая е налице, освен това лекарят няма условия да съхранява ваксини и най-малкото странно е, ако този проектозакон бъде приет в 40-то НС, което и без това сътвори достатъчно много глупости; да не говорим, че не успя или по-право – не се и опита да коригира здравните закони.
Никога не е късно да станеш за резил…

“Съжаляваме, че Илф и Петров не са увековечили с някоя крилата фраза здравната ни система. Защото иначе тя трудно ще остане в поколенията с нещо добро.”

В. “Монитор”/13 април 2009 г.

Tags: , , ,

Comments are closed.