Светило в неврохирургията – доктор хонорис кауза на МУ-Пловдив

Един от най-добрите неврохирурзи в света – проф. Патрик Делем беше отличен с почетното звание „доктор хонорис кауза на Медицински Университет – Пловдив”. Званието се присъжда за приноси към международната дейност и сътрудничество с университета.

Професор Делем е водещ преподавател по неврохирургия във всички степени на университетското образование по медицински науки.

Проф. Делем е член на френските дружества по медицина, неврохирургия и педиатрия, както и на хирургическото дружество в Лил. Той е председател на Френското дружество по детска неврохирургия в последните девет години.

През 2003 година проф. Патрик Делем се присъединява към проф. Филип Пелерен – пластичен хирург от същия университет, във връзка с академичен обмен по програма „Еразъм” с Медицински университет – Пловдив, както и по молба на Фонда за лечение на деца на здравното министерство. Той изнася лекции, извършва показни операции в областта на детската неврохирургия и краниофациалната хирургия в съвместен екип Лил – Пловдив. Член е на благотворителната организация КИВАНИС от Секлен, Северна Франция, която цели да подпомага болни деца, и чрез която беше изпращана хуманитарна помощ с участието и на лекари от Пловдив. Проф. Делем редовно взема участие в хуманитарни мисии в Камбоджа и Африка, където продължава да оперира при извънредно трудни условия.

Той е женен с 5 деца.

Почетното звание „доктор хонорис кауза на Медицински Университет – Пловдив” беше връчено по време на тържествен Академичен съвет.

Tags: ,

Comments are closed.