На Световния ден на здравето се състоя Първата конференция по персонализирана медицина в България

За персонализираната медицина

Персонализираната медицина в световен мащаб представлява съвременен подход в лечението на ракови и други заболявания, който се основава на вземане на информирано решение за избора на терапия, базирано на индивидуалните характеристики на всеки конкретен пациент и неговото заболяване.

Ярък пример за персонализация в медицината е т.нар. „съпътстваща диагностика“ при прицелни терапии, чиято цел е да селектира само пациентите, които биха имали полза от дадено лечение. В повечето случаи, тази диагностика изследва ДНК на пациента или на проба от засегнатата тъкан.

В световната практика все повече навлизат техниките, позволяващи разчитането на целия геном на пациента, т.е. пълната генетична информация, заложена във всеки от нас. Тази информация позволява да бъдат разгадани редица заболявания, чиито механизъм и причинители до този момент са били неизвестни, както и да бъдат идентифицирани нови, непознати до момента патологични състояния.

Ефектите от прилагането на персонализирания подход се изразяват в по-добър резултат от лечението, повишено качество на живот на отделния пациент, както и спестяване на излишни разходи за неефективно лечение.

Крайните цели на персонализираната медицина са да се подобри здравното обслужване на всеки конкретен пациент и да се повиши цялостната ефективност на здравната система.

Персонализираната медицина повлиява и разработката на иновативни лекарства в посока по-ефективни и по-безопасни лекарства. Все повече научно-изследователски компании разработват новите си лекарства въз основа на съпътстваща молекулярна диагностика.

През 2011 год. продажбите на такива медикаменти надвишават 12 милиарда долара, а ръстът на разработените диагностични тестове надвишава 18%.  Персонализираната медицина оказва все по-силно влияние върху системата на здравеопазване.

Тя осигурява по-добро познаване на рисковите фактори за заболяванията, по-ефективно разпределение на средствата и акцентиране върху превантивната медицина.

 

За Асоциация по персонализирана медицина

 

Българската Асоциация за Персонализирана Медицина (БАПЕМЕД) представлява сдружение на учени, медицински и здравни специалисти, пациенти, обслужващи звена и търговски структури в здравеопазването, чиито усилия са насочени в посока повишаване на информираността и нивото на разбиране на всички аспекти, свързани с персонализираната медицина и нейното приложение в полза на пациентите и здравната система.

Посредством реализирането на Първата конференция по персонализирана медицина, БАПЕМЕД цели да осигури условия за дискусия на всички заинтересовани професионалисти и да фокусира усилията, познанията и опита им в посока прилагане на най-високите медицински, етични и морални стандарти за подобряване на живота и здравето на българския пациент.

БАПАМЕД е регистрирана като организация в обществена полза, председател е д-р Жасмина Коева.

Tags: , ,

Comments are closed.