Нов професор

Акадамичният съвет на МУ – Варна избра за професор по ендокринология досегашния доц. д-р Кирил Христозов. Той е един от водещите наши тиреоидолози. Въвежда и над 20 години развива ултразвуковата диагностична методика за изследване на тиреоидната жлеза, като в това направление е националният лидер.

Разработил е клинични алгоритми за поведение, както и дифузните и огнищни промени и клиничните проблеми в тази патология, като субклиничния хипотиреоидизъм, тиреоидасоциираната офталмопатия, редки случаи на тиреоидни карциноми, амилоидозата и др.

Извършил е оценка на модерните миниинвазивни техники за резекция на щитовидния паренхим. Издал е оригиналната монография “Щитовидна жлеза в норма и патология”. За първи път у нас проф. Христозов разработва референтни граници за костната метаболитна патология при мъжете.

Също за първи път у нас осъществява оценка на нивото на остеопротегерина и връзката му при костна и съдова патология. Участва в написването на учебници и ръководства по захарен диабет за ОПЛ. Работи върху пубертетното развитие на момчетата, надбъбречната патология, хипофизните нарушения и пр.

Честито!

Tags: , ,

Comments are closed.