Национален регистър за лекарски грешки? Забравете!

В медиите се прокрадна съобщение, че БЛС щял да създаде и поддържа “Национален регистър за лекарски грешки”, който щял да бъде достъпен само за лекари и щял да заработи от следващата година (не се съобщава – в началото или края ѝ).

Иначе идеята е добра: медиците да се запознават с грешките и пропуските на свои колеги (разбира се, без да са цитирани имената им), за да се поучават и не ги повтарят и те.

Но подобно намерение това ръководство на БЛС имаше и в началото на първия си мандат. Даже на един 7 април свика и проведе цяла национална конференция по темата. Бояк, дръзновен доклад изнесе тогавашният председател на Етичната комисия (би трябвало по презумпция да се предполага, че той е и най-моралният ни и чист съдник); впоследствие човекът бе избран от наивните столични лекари за предводител на организацията си, и там си затрая на топличко.

Доколкото знаем, взема и заплатка от свещения членски внос. Все деяния, твърде отдалечени от лекарската етика. Не изнесе и данни от финансовата ревизия (ако изобщо е извършвана) на предшественика си, който купи на съмнителна безумно висока цена недовършен апартамент в кв. “Красна поляна” за офис на СЛК.

Разбира се, въпросният Регистър така и никога няма да бъде съставен. Защото ще бъде удавен в задаващата се бюрокрация. Към БЛС щели да бъдат създадени някакви експертни бордове (интересно, по каква ли клауза от Устава?), които щели да пишат правила и ръководства за добра медицинска практика.

Тези звена щели да бъдат около 40 и ще имат грижата да провеждат непрекъснатото обучение на лекарите (за което се говори от самото възстановяване на организацията ни). Начело на бордовете щели да бъдат светила в отделните специалности, излъчени от колегите си.

Чакайта, чакайте! Че тези “правила за добра лекарска практика” въпросният свръхморален експредседател на Етичната комисия ни ги обещаваше от преди 15 години; още ли не ги е написал? Бъдете сигурно, че в този живот няма да ги видим. Що се отнася до светилата, ние си ги знаем; и не очаквайте колегите им да ги посочват; в България е невъзможно точно пък те да ги признаят.

Едно и също мухлясало безвремие. Тази люлка ни люлее, тя ще ни люшка цял живот. Повервайте ми.

Tags: ,

Comments are closed.