10-ти Ден на Спасението – за пръв път с 2 министри

Когато през 2005 г. създадохме Деня на Спасението, не сме се и надявали, че само 7 години по-късно в страната ни, където “мудно ходи нашто време”, той ще бъде официализиран от МС, а на 10-тото му юбилейно отбелязване ще присъстват 2 министри (на отбраната и на здравеопазването), министър-председателят ще изпрати разкошен букет цветя и военна духова музика ще свири химна, “Покойници, вий в други полк минахте” и “Тих бял Дунав се вълнува”!

Използваме случая да благодарим на новия началник на ВМА бриг. ген. проф. д-р Николай Петров, който осигури не само нея, но и масовото присъствие на персонала на ВМА. В негово и на здравния министър д-р Мирослав Ненков, вдъхновено приветствено слово изнесе доц. Велизар Шаламанов, министър на отбраната. Присъстваха още: вдовицата и дъщерята на д-р Стефан Черкезов – доц. Лидия Черкезова и д-р Антония Черкезова; акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на БАН и председател на Българското хирургическо дружество (известните нам починали по време на работа хирурзи са най-много – над 50); главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков и мн. др.

Имаме уверението на ръководството на БАН, че ще ни съдействат, чрез българските евродепутати, 15 август да бъде предложен на ЕК да бъде обявен за Европейски Ден на Спасението; ако това стане, ще представлява морален принос на България към все по-обедняващата духовност на Стария Континент. Д-р Стефан Черкезов и десетките наши самоотвержени сънародници го заслужават!

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.