Европейски студентски конгрес в Медицинския университет в Пловдив – за начало на академичната година.

Седмица преди официалното откриване на новата учебна година своя старт на академичната 2014/2015 година бяха студентите в Медицински университет с организиран от тях за първи път в европейски мащаб Студентски конгрес по редки болести и лекарства сираци.

Асоциацията на студентите медици – Пловдив и Медицински Университет – Пловдив с подкрепата на Община Пловдив ще имат честта да са домакини на първия Европейски Студентски Медицински Конгрес по Редки болести и лекарства сираци (EMSCon: Rare Diseases and orphan drugs) – 6-8 септември 2014 г. Откриването е на 06 септември (събота) от 13.30 ч. в Пета аудитория на Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив.

Регистрирани до момента са 35 студента от европейски медицински университети в Германия, Холандия, Полша, Гърция и от Русия и над 100 студенти-медици от страната. Конгресът има за цел да подобри компетентността на бъдещите лекари в областта на редките заболявания. В рамките на събитието ще се разглеждат проблемите, свързани с профилактиката, диагностиката, лечението и мониторинга на редките болести, които са предизвикателство за лекарската практика и здравната система. На тази платформа студентите ще обменят информация по проблема и как се подхожда към него в различните европейски държави. Наравно с експерти и авторитетни специалисти студентите ще работят и за един по-разширен медицински поглед на бъдещите лекари.

„Когато експертният опит и непредубедеността на младостта се съберат на едно място, резултатът винаги е иновативни и нестандартени решения за наболели проблеми” – считат младите медици. А сферата на редките болести е едно от предизвикателствата пред медицината, където има място за нестандартни идеи и подходи, с които студентите смятат да предизвикат водещите експерти.

Това събитие е очаквано продължение и резултат на миналогодишната първа национална конференция по редки болести и лекарства сираци за студенти медици, организирана изцяло от студентите съвместно с Института за редки болести и Асоциацията на студентите медици – Пловдив. Тогавашното събитие привлече световно признати лектори, сред които и „неврохирургът с божествени ръце” – проф. Бен Карсън (Балтимор, САЩ).

Амбицията на студентите тази година е във фокуса на един значим международен форум да комбинират добрия организаторски опит от предходното издание с видни професионалисти в областта на pедките болести от България. Участие взеха професор Румен Стефанов – председател на Института по редки болести, г-н Владимир Томов – председател на Алианса на хората с редки болести, председателят на Изпълнителната агенция по трансплантация – д-р Мариана Симеонова.

Tags: 

Comments are closed.