Уникален по рода си Медико-дентален център ще бъде открит във Факултета по дентална медицина през есента

Първият университетски медико-дентален център у нас ще бъде открит към Факултета по дентална медицина на МУ-Варна в началото на м. октомври. Изграждането на центъра е по проект „Конкурентоспособност” на обща стойност 4 милиона лева, който варненският Медицински университет спечели миналата година. В разговор с доц. д-р Стефан Пеев, ръководител на центъра, научихме повече за новата структура.

Доц. Пеев, на какъв етап се намира Медико-денталният център?

Към момента финализираме строително-монтажните работи. Апаратурата по проекта пристигна. Всичко функционира. Година и половина бе времето, за което бе изграден центърът. Не беше лесно, но срещнахме изключително голямо съдействие от ръководството на МУ-Варна в лицето на ректора проф. Красимир Иванов.

Каква е основната идея, която стои зад изграждането на центъра?

Това ще бъде първият и единствен към момента университетски дентален център у нас. Всъщност в университетите в Европа и в САЩ всеки университет с дентален факултет има такава клиника. Центърът разполага с техника без аналог. Това е най-големият дентален център в страната, не само като база и оборудване, но и като персонал. Около 45-50 лекари ще работят в него – първоначално само университетски преподаватели. Отделно ще има и помощен персонал. Основната идея е преподавателите да се развиват в професионален план, имайки на разположение идеалните условия за това, и така да съчетават клиничната с научната и преподавателската си работа.

Какво ще представлява новият Медико-дентален център в структурно отношение?

Базиран е на 5-ия етаж в сградата на Факултета по дентална медицина. Има няколко сектора. Секторът за еднодневна хирургия включва 2 операционни зали и манипулационна зала, леглова база от 9 легла за постоперативно наблюдение на пациенти в рамките на 24 часа.

Секторът за високоспециализирана дейност включва 6 кабинета. Най-голямата част е секторът за общопрактикуващи зъболекари. Имаме сектор и за образна диагностика с конично-лъчев томограф. Спешните случаи ще бъдат приемани в спешния кабинет. Тези, които не са от спешен порядък, ще могат да се обръщат към служителите на регистратурата.

А как стои въпросът със заплащането?

Всеки лекар ще си има ценова листа. Много настоявах това да бъде точно по този начин, защото всеки работи по различни методики, с различни материали, има различна квалификация. Исках да дам свобода на колегите те сами да си определят хонорара, материалите и методите, с които искат да работят.

Ще бъде ли от полза Медико-денталният център за обучаващите се студенти?

Разбира се. Студентите ще имат възможност на живо да наблюдават операции. Имаме камери, микроскопи с вградени камери, отделно има камери в операционните, така че записаните материали ще могат да бъдат използвани за целите на обучението – качени на сървъра на университета, в системата за допълнително електронно обучение Blackboard.

Comments are closed.