Лечението на пациентите и заплащането на лекарите е гарантирано през цялата година

По повод запитвания от страна на медии за опасност от изчерпване на средствата от бюджета на касата за болнична помощ  заявяваме категорично, че лечението на пациентите и заплащането на дейността на болниците е обезпечено.

НЗОК има на разположение оперативен резерв, който е предназначен за здравноосигурителни плащания. Тези средства се разпределят през последното тримесечие – каквато е практиката всяка година. Допълнително, всяко тримесечие НЗОК завишава  средствата за лечение в лечебните заведения за болнична помощ в съответствие с броя на лекуваните пациенти.

Парите от резерва се заделят в Централното управление на институцията и в края на годината се разпределят след разрешение от Министерството на финансите. Това гарантира стабилността и равномерното разпределение на  средствата за болнична медицинска помощ на територията на цялата страна.

НЗОК е финансово стабилна институция, която следи, анализира и предприема своевременни мерки за гарантиране на лечението на пациентите и заплащането на дейността на лекарите.

Tags: 

Comments are closed.