Медицински университет – София: 97 години възход на стожера на българската медицина

На 10 ноември 1917 г. цар Фердинанд издава указ, с който се създава Медицински Факултет към Софийския Университет. Днес, 97 години по-късно, в Медицинския Университет – София функционират 45 катедри с над 900 преподаватели, 120 от които са професори, 173 – доценти, 375 – главни асистенти и се обучават 1413 български и почти още толкова – 1365 чуждестранни студенти от 44 държави; 90% от чужденците се обучават на английски език. Общо над 38 000 български лекари са придобили знанията си в София и са практикували най-свещената професия по всички краища на Родината, възстановявайки здравето и спасявайки живота на милиони българи.

Ето защо, с пълно право, МУ – София може да бъде обявено за най-престижното висше училище в България изобщо!

В академичното си слово по време на тържественото отбелязване на юбилея, ректорът чл.-кор. проф. Ваньо Митев заяви, че това, което е обещавал при избирането си за първия свой мандат мандат е изпълнено, а именно: придобиване на собственост върху земята, на която е построена базата, както и пълното й обновяване, а също и 3-кратното увеличение на възнагражденията на преподавателите. Преходният остатък е 12 пъти по-висок в сравнение с началото на това наистина забележително ръководство. Научни статии на софийски медици се публикуват в най-престижни световни медицински издания.

Сега предстои построяване на модерен Учебен център с общежитие за 100 млн лв.

Ректорът пледира за приемане на Закон и стратегия за висшето образование.

Наистина, повече от странно и необяснимо е и ограничението на мандатността за ректори и декани, докато тя не съществува относно депутати, министри, кметове.

В приветствието си председателят на 43-то НС Цецка Цачева подчерта, че МУ – София е най-голямото и авторитетно висше медицинско училище у нас и увери присъстващите, че Парламентът ще работи отговорно за приемане предложенията на ректора му. Тя изрази надеждата си с общи усилия да бъде осъществена национална здравна политика, която да удовлетворява хората. Цецка Цачева бе удостоена с Почетния знак на МУ – София.

Ето и носителите на отличията на МУ – София:

С Наградата “Акад. Асен Хаджиолов” за млад лекар бе удостоена д-р Теодора Чамова, невролог (каква възхитителна и стойностна приемственост: тя е трето поколение невролози, дядо й е знаменитият незабравим и слънчев проф. Сашо Божинов, а майка – авторитетната му дъщеря проф. Венета Божинова; честито и на баща й проф. Кънчо Чамов!);

С Наградата “Проф. Константин Чилов” за интернист – проф. Борислав Владимиров, гастроентеролог, УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”;

С Наградата “Проф. Параскев Стоянов” за хирургия – доц. Атанас Йонков от УМБАЛ “Александровска”;

С Наградата “Проф. Иван Митев” за педиатрия – проф. Румяна Рахнева;

С Наградата “Проф. Стоян Киркович” – за цялостен принос в медицината – проф. Илия Ватев, дългогодишен ръководител на Катедрата по биология, създател на асистираните репродукции в България.

Почетен знак на МУ – София получи 90-годишният проф. Петко Петков, дългогодишен ръководител на Катедрата по хистология и ембриология.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.