Иновативно лечение за хепатит С получи одобрение за употреба в Европа

ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА лекува 95-100 % от пациентите с хепатит C в клиничните проучвания на АбВи


На 16 януари 2015 г. Европейската комисия разреши за употреба ВИЕКИРАКС (омбитасвир/паритапревир/ритонавир ) и ЕКСВИЕРА (дазабувир) на АбВи, изцяло перорално лечение без интерферон, с или без рибавирин, за лечение на пациенти с хепатит С, генотип 1 (GT1), включително и пациенти с компенсирана цироза. ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА е единствената одобрена схема на лечение, която съдържа три различни механизма на действие – NS5A- инхибитор, NS3/4A- протеазен инхибитор и ненуклеозиден инхибитор на NS5B-полимеразата, които действат заедно и атакуват вируса в три отделни етапа от болестния цикъл, като потискат неговата репродукция.

 

Одобрението на новата терапия за хепатит С идва след разглеждане по ускорена процедура от Европейската агенция по лекарствата, която се дава само за лекарствени продукти от огромен интерес за общественото здраве. Около 9 милиона души в Европа са заразени с хепатит С, който е основна причина за рак на черния дроб и чернодробни трансплантации. Генотип 1 е най-разпространен в Европа, като в България близо 90 % от хората, заразени с хепатит С, са с генотип 1. Счита се, че у нас около 110 000 души страдат от заболяването и само една малка част от тях знаят за това и се лекуват (около 10 %).

 

„Гордеем се с работата на нашата научноизследователска организация, която въведе тази важна терапия, предлагаща висока честота на излекуване на пациентите с хепатит C. Считаме, че подходящите пациенти, независимо от стадия им на фиброза, трябва да имат широк достъп до ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА и се ангажираме да подкрепяме достъпа до тази терапия,“ каза Ричард Гонзалес, председател на борда и главен изпълнителен директор на AbbVie.

 

Разрешението за употреба на ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА е подкрепено от убедителна програма за клинично развитие, разработена с цел изследване на безопасността и ефикасността на схемата на лечение при над 2 300 участващи пациенти от 25 държави. Програмата се състои от шест основни проучвания фаза 3, които показват, че ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА лекува 95-100% от пациентите с хепатит C GT1a и GT1b, включително нелекувани и лекувани пациенти и пациенти с компенсирана цироза, като само при под 2% от пациентите се установява вирусологичен неуспех. Освен това, над 98% от пациентите в клиничните изпитвания са завършли пълния курс на терапията.

 

Разрешението за употреба на ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА се основава също и на резултатите от клиничните изпитвания фаза 2, които показват, че ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА лекува 97% от реципиентите с чернодробна трансплантация и 92% от пациентите, инфектирани едновременно с Хепатит С и СПИН.

 

„Програмата за клинични изпитвания на AbbVie включва забележителни, плацебо-контролирани проучвания, оценяващи множество различни пациенти с хепатит C,” каза д-р Фред Пуърдед, професор по медицина в Университета на Тексаския център по здравеопазване, Сан Антонио и изследовател в няколко клинични изпитвания на ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА. „Проучванията показват, че лечението с ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА води до висока честота на излекуване, дори при пациенти, които исторически са били трудни за лечение, като например пациенти с цироза, пациенти  с чернодробна трансплантация и пациенти, инфектирани едновременно със СПИН.”  

 

 

За ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА

ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА(омбитасвир/паритапревир/ритонавир таблетки; дазабувир таблетки) е изследван при широка гама пациенти с хронична инфекция с вируса на хепатит C (HCV) генотип 1 (GT1) – от нелекувани пациенти до някои от най-трудните за лечение болни, като пациентите с компенсирана ( Child-Pugh A) цироза на черния дроб, едновременна инфекция с HCV/HIV-1, реципиентите на чернодробна трансплантация с нормална чернодробна функция и лека фиброза и болните с неуспех на предишно лечение с пегилиран интерферон (pegIFN) и рибавирин (RBV). ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА не се препоръчва при пациенти с  чернодробно увреждане (Child-Pugh B) и е противопоказан при пациенти с тежко чернодробно увреждане (Child-Pugh C). ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА се състои от комбинация с фиксирана доза на омбитасвир 25 mg (NS5A-инхибитор), паритапревир 150 mg (NS3/4A-протеазен инхибитор) и ритонавир 100 mg (разрешен HIV-1 протеазен инхибитор), която се прилага веднъж дневно с храна и дазабувир 250 mg (ненуклеозиден инхибитор на NS5B-полимеразата), който се прилага два пъти дневно с храна. ВИЕКИРАКС И ЕКСВИЕРА се приема в продължение на 12 седмици, с изключение на някои пациенти с GT1a с цироза, които трябва да го приемат в продължение на 24 седмици. При пациентите с GT1a и при всички пациенти, които имат цироза или са били подложени на чернодробна трансплантация, трябва едновременно да се приложи и  рибавирин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.