Класическо “разширено самоубийство”

Самоубийственият акт на втория пилот на германския самолет е класическо “разширено самоубийство”, което извършват някои шизофреници.

И у нас неотдавна имаше подобен случай – на един пенсиониран военнослужещ от Враца, който простреля съпругата и децата си и, накрая – себе си. Тези хора не са виновни: те “слушат” натрапчиви гласове, които им заповядват всевъзможни странни деяния и ги изпълняват, сляпо подчинявайки им се. Изпадналите в депресия обикновено посягат единствено на себе си, но шизофрениците са склюнни към убийства и разширени самоубийства. До 30% от шизофрениците завършват живота си именно чрез самоубийство. Както и голяма част от болните от манио-меланхолна психоза (биполярно разстройство на личността), разбира се – в меланхолния (депресивен) стадий.

Шизофрениците почти никога не споделят какво им “заповядват” тайнствените гласове, които само те “чуват”. Но депримираните често споделят, че не им се живее, не виждат смисъл от живота, смятат да го напуснат и пр.

Явно, в случая шизофренията на втория пилот е протичала вяло или сега е “избила”. Параноидната шизофрения се проявява в по-напреднала възраст (късен пубертет или през 20-те години). Може би вина носят и медицинските власти на самолетната компания. Сигурно преди полет преглеждат пилотите и за психичното им състояние, но тук, за съжаление, въпросният човек явно се е прикрил. Жалко, жалко за невинните хора!

Интервю на Тодорка Николова

 

Всички знаем подвига на отчаяните, видели се в безизходица наши национални герои от Априлското въстание в Перу,щица Кочо Чистеменски и Спас Гинев, които, намирайки се в безизходица в ада на горящата църква, предпочитат гибелта на целите си семейства пред издевателствата и мъченията на башибозуците. Фанатичната хитлеристка Елза Гьобелс отравя и 6-те си деца с цианкалий, преди да го приеме заедно със съпруга си, Йозеф Гьобелс, при разгрома на фашистка Германия. Нещо повече – написва, че е щастлива, задето умира в един и същ ден със своя кумир, Фюрера.

Tags: 

Comments are closed.