Стрес и хомеопатия

Човек е свързан със стрес от раждането до смъртта си. Със стрес се свързва всяко отклонение от физическия, физиологичния и емоционален комфорт, с който сме свикнали да живеем. Според Американската асоциация на домашните лекари, приблизително 2/3 от оплакванията на пациентите са свързани със стрес. Той е и в основата на повечето от половината загубени работни дни. Над 63% от българите признават, че не са устойчиви на стреса и не се справят добре с него.

Лекарят-хомеопат разполага с уникалната възможност да въздейства на етиологичното ниво върху стреса, в зависимост от вида на преживяната или преживяваната в момента стресогенна реакция. Така се постига благоприятно повлияване на предизвиканите или влошени от стреса здравословни проблеми.

Сред най-често използваните хомеопатични медикаменти, съответстващи на естеството на отрицателните емоции, са Ignatia amara, Phosphoricum acidum, Nux vomica, Staphysagria, Pulsatilla, Stramonium, Lachesis mutus. Още по-добър е ефектът на хомеопатичното лечение, когато се подберат и медикаменти, съответстващи на конкретните оплаквания и на тяхната патофизиология и патогенеза, както и на чувствителния тип на пациента.

 

Д-р Мариян Иванов

Tags: 

Comments are closed.