500 хиляди направления повече за болните до края на годината

От 1 октомври НЗОК ще заплаща на договорните си партньори за всички видове медицински и дентални дейности средно с 10 на сто повече. Решението за това беше взето на заседание на УС на здравната каса, състояло се на 15 септември. Средствата са осигурени от преизпълнение в приходната част на бюджета на НЗОК и от икономии в административните разходи.

Така за първичната извънболнична медицинска помощ са осигурени допълнително 11 млн. лв.

Един лев и двайсет стотинки вместо досегашният 1 лв. ще получават личните лекари ежемесечно за децата от 0 до 18-годишна възраст, включени в пациентските им листи. На 1 лв., вместо досегашните 72 стотинки, се вдига заплащането за здравноосигурени лица, които са на възраст до 65 години, а 1,30 лв., вместо досегашните 1,09 лв., е завишението на заплащането за хората над тази възраст.

За наблюдение на здравноосигурени по програма „Майчино здравеопазване” сумата, която личните лекари ще получават, вече е 2 лв., вместо досегашните 1,30 лв.

500 000 направления повече в сравнение със същия период за изминалата година са предвидени за последното тримесечие на настоящата в специализираната извънболнична медицинска помощ. Допълнителните средства за медико-диагностична дейност възлизат на 1 500 000 лева повече.

Вместо досегашните 12,50 лв. лекарите специалисти ще получават 14,50 лв. при първичен преглед на болен и 8 лв., вместо досегашните 7 лв., – при вторичен. 

При високоспециализираните медицински дейности съществено се увеличава заплащането за ехокардиография на рисков контингент за сърдечна патология на плода (ехография на сърцето на плода в утробата на майката, с цел установяване на сърдечни аномалии) – от 21,90 лв. на 27 лв.
Увеличава се заплащането и на голяма част от клиничните изследвания, като най-съществено то е при извършване на ядрено-магнитен резонанс (от 167 лв. на 183,70 лв.) 

Лечебните заведения за болнична помощ също ще получат от НЗОК увеличение на средствата по клинични пътеки, за да не се допусне отказ на лечение на пациенти. От 1900 лв. на 2090 лв. се увеличава сумата за лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза. За остри и хронични вирусни, бактериални, спирохетни, микотични и паразитни менингити, менингоенцефалити и миелити за болни на възраст под и над 18 години сумата се увеличава от 1560 лв. на 1716 лв.
По клиничната пътека „Артериална хипертония при деца” лечебните заведения ще получават по 520 лв., вместо досегашните 473 лв.

Съществено увеличение има и по клиничната пътека „Диагностика и лечение на новородени с тегло под 1499 г”, по която от 2894 лв. сумата става 3183 лв., както и на хирургичното лечение при обширни изгаряния над 20%, където увеличението е от 7450 лв. на 8195 лв.

Промяна има и при заплащането на дейностите в извънболничната дентална помощ, където при децата за лечение на пулпит или периодонтит на временен зъб денталните лекари ще получават по 24,10 лв. вместо досегашните 22,31 лв., а на постоянен зъб – 73,30 лв., вместо досегашните 67,79 лв.

Увеличават се и средствата, които НЗОК ще заплаща за специализирана извънболнична дентална помощ на лица на възраст до 18 години, които имат психични заболявания.

Пациентите няма да доплащат повече от предвиденото досега за различните дентални дейности.

Tags: , ,

Comments are closed.