НЗОК извършила здравноосигурителни плащания за над 1,705 млрд. лв. през 2008 г.

Над 1 млрд. са били разходите за болнична помощ през миналата година.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е извършила здравноосигурителни плащания за над 1,705 млрд. лв. през 2008 г. Най-голям дял в тези разходи имат средствата за болнична помощ, които възлизат на над 1,006 млрд. лв. За лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни от бюджета на касата са направени плащания на стойност 295,5 млн. лв.

За специализирана извънболнична медицинска помощ – дейности при лекар-специалист, са изразходвани 140,3 млн. лв. 131,2 млн лв. са разходите от бюджета на институцията за първична извънболнична медицинска помощ. Разходите за дентална медицинска помощ и за медико-диагностична дейност са съответно 77 млн. лв. и 53,5 млн. лв.

През 2008 г. приходите на НЗОК от здравноосигурителни вноски са били с над 100 млн. лв.  повече от предварително планираните. 85 млн. лв. от тях са били разпределени в края на годината за болнична, първична и извънболнична медицинска помощ. Остатъкът от тези средства е отделен в резерва на НЗОК в БНБ. Преизпълнението на събраните средства от здравни вноски се дължи на благоприятната икономическа ситуация в страната през 2008 г.

Общият размер на приходите и трансферите в бюджета на НЗОК за 2008 г. е 1,793 млрд. лв. От тях основен дял заемат приходите от здравноосигурителни вноски – 1,561 млрд. лв. 452,8 млн.лева са трансфери за здравно осигуряване от Републиканския бюджет – основно за пенсионери, деца, социално слаби и безработни, а 206,4 млн. лв. републиканският бюджет е превел като субсидия.

През миналата година 97,6 % от бюджета на НЗОК е бил изразходван за здравноосигурителни плащания. Административните разходи на здравната каса възлизат на 2,2 % от бюджета на институцията, а останалите 0,2 % от бюджета са отделени за капиталови разходи – преимуществено за развитие на информационната система на НЗОК.

Общото събрание на НЗОК прие отчета за изпълнението на бюджета на институцията за 2008 г., както и отчета за дейността на касата през 2008 г. През миналата година НЗОК разработи и внедри интегрираната си информационна система, която функционира пълноценно от началото на 2009 г. Въвеждането на системата има за цел по-ефективно изразходване на средствата за здравно осигуряване, прецизен контрол на договорните партньори на НЗОК и повишаване на качеството на здравното осигуряване. През 2008 г. НЗОК беше сертифицирана по международния стандарт за управление на качеството ISO 9001:2000.

Tags: , ,

Comments are closed.