В Родопите всичко е прекрасно!

Нашият 4-дневен рейд в неповторимите Родопи започна от МБАЛ – Девин, която близо цели 3 години бе… затворена. Това ЛЗ е емблематично за здравната “реформа” и нейните разрушителни последици. Няма нищо по-сигурно от обезлюдяването на един малък град от закриването на болницата и училището му. Кой бе сътворил подобен пъклен план?

Тук хвърлят обвиненията си върху един неистово алчен мастит търговец на некачествен мазут и тъмно агентурно минало още от студентските му години, познат на съсловието ни под партизанското си име Жеко. Но – така е, да се сърдят на себе си, да не са спали, когато са ги мамили.

Днес изпълнителен директор тук е Радка Грозданова, икономист, от Смолян, която е известна с това, че от трудности не се бои. Тя е благодарна на непреклонния обществен граждански протест. Почти всеки ден пътува от дома си до работата. Възстановени са 3-те основни отделения (вътрешно, хирергично и педиатрично), общо с 65 легла. Тук работят 17 лекари, които проявяват истинско геройство в мирните ни и толкова радостни и безгрижни дни… Г-жа Грозданова не иска нищо друго от медиите, освен да я оставят да работи на мира, затова и не сме толкова настоятелни. Пожелаваме ѝ успех!

Педиатър на Девинската болница е д-р Юлия Кисимова, неонатолог, също от Смолян, гл. секретар на Клуб “Родопско здраве”. Тя минава визитация и отива в Специализираната болница за рехабилитация в хотелски комплекс “Орфей”; тук разполагат с най-разнообразна апаратура за физиотерапия. Както е известно, КП по НЗОК са с № 241 и 244, с разчетени рентгенографии и направление № 7. За информация: 03-041-36-57.

В съботния ден организирахме в Свещеното място на българската медицина с. Славейно, с подкрепата на местното Кметско настоятелство, тържествената част от 18-тите Чилови дни.

За съжаление, 30 май съвпадна с Черешова задушница. От Областната болница проявиха прословутия си инатлък и отново не изпратиха нито един свой представител. От старите родопски лекари присъстваха вечните ни приятели доц. Асен Маргаритов (вече 88-годишен!), хирург и уролог и д-р Атанас Карапетков, дългогодишен зав. АГ-отделение на Маданската болница.

Доц. Маргаритов добре помни проф. Чилов, който го е изпитвал 2 пъти. “Към нас, студентите, се обръщаше с едно само свое си топло “Младо”. Преди изпит никога не ни питаше за имената и родните ни места; научаваше ги чак, когато разтвореше студентската книжка, за да ни пише оценката. С други думи – не искаше нищо да ѝ повлияе. Невероятна работоспособност и човеколюбие, особено към болните. Образец на Лекар!”

Тазгодишният носител на Наградата “Проф. К. Чилов”, който се определя от здравния министър, председателите на БЛС, БАН, СУБ, СБМС и Нац. Алианс “Живот за България” и главния редактор на в. “Български лекар” е проф. Борислав Владимиров, началник на Клиниката по гастроентерология при УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” – заради над 300-те си научни труда и пионерските приноси в инвазивната гастроентерология и поставянето на гастро-интестинални и жлъчно-чернодробно-панкреатични стентове. Наградата му се присъжда заради високия му професионализъм и медицинска етика и морал. Проф. Владимиров бе приветстван и от д-р Виктория Чобанова, член на УС на БЛС.

До нови срещи – въпреки всичко!!

Няма да предадем делото на проф. Чилов!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.