НЗОК заплаща единствено стойността на лекарствата, която комисията по позитивен лекарствен списък е определила

Още веднъж напомняме, че НЗОК заплаща единствено стойността на лекарствата от позитивния лекарствен списък, посочена в колона „Ниво на заплащане” и няма правомощия да налага санкции на аптеките по отношение на останалите стойности и цени на лекарствените продукти.

Във връзка с направената промяна на 29 май на Наредба №10, която определя начина на получаване на напълно заплатените медикаменти от НЗОК, са извършени незабавни промени в индивидуалните договори с аптеките, като всички РЗОК вече са сключили анекси към договорите си с тях в съответствие с новите изисквания.

Основна задача на Касата е да заплаща, в полза на пациентите, всички медицински и дентални дейности, лекарства, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение, съгласно Закона за бюджета за 2009 г. и нормативните изисквания, регламентирани в Закона за здравното осигуряване, Закона за лекарствата и наредбите към тях.

Напомняме на лекарите, че:

На една рецепта не може да се изписват едновременно напълно и частично платени лекарствени продукти.
Програмите на ОПЛ предоставят тази възможност и няма пречка такива лекарствени продукти да се изписват на различни рецепти.

Лекарите могат да се запознаят с всички указания, касаещи предписването и отпускането на лекарствени продукти на Интернет страницата на НЗОК, в рубрика “Софтуер”, подрубрика “Софтуер за аптеки”, линк “Изисквания към софтуера, обработващ рецептите, изпълнявани от аптеките след 01.06.2009г.”

Tags: ,

Comments are closed.