Тържествено честване на празника на МУ-Плевен

Празникът на Медицински университет – Плевен отбелязва „рождената дата“ на висшето училище и произхожда от факта, че на 31.10.1974 г. се е състояло Тържественото откриване на Медицинския факултет в град Плевен в структурата на Медицинска академия – София с обучение по една специалност – „Медицина”.

От 2004 г., с решение на 39-тото Народно събрание, благодарение на разкрития Факултет „Обществено здраве“, Висшият медицински институт в Плевен е преобразуван в университет с два факултета – „Медицина“ и „Обществено здраве“. А понастящем университетът има развита структура от три факултета –„Медицина”, „Обществено здраве” и „Здравни грижи”, както и Медицински колеж и Департамент за езиково и специализирано обучение. Провежда се обучение по 11 специалности в 4 професионални направления – медицина, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности.

С решение на Академичния съвет датата 31 октомври е заложена като празнична в Академичния календар на МУ-Плевен. С Решение на Ректорския съвет празникът на висшето училище тази година ще се чества на 2 ноември, понеделник.

От 2011 година въз основа на новия Закон за развитието на академичния състав в Р България, МУ-Плевен разработи и утвърди Правилник за развитието на академичния състав във висшето училище. Вече пет години в унивреситета успешно се провеждат процедури за развитие на преподавателските кадри. Към днешна дата, от влизане в сила на закона и правилника за неговото приложение, общият брой на защитилите образователно-научна степен „Доктор“ е 54; на придобилите научна степен „доктор на науките“ – 13; на заелите академичните длъжности „гл. асистент“ – 8; „доцент“ – 46 и „професор“ – 20.

Tags: 

Comments are closed.