Ген.-майор проф. Николой Петров: ВМА е марка, с която всички трябва да се гордеем

Военномедицинска академия отбеляза 124 години от създаването си.

Празникът започна с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове пред болницата, а в тържественото заседание уважиха представители на всички ръководни институции – държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и заместникът му Орхан Исмаилов, министърът на здравеопазването Петър Москов, , генерали, офицери, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БЛС Венцислав Грозев, директори на болници.

За нас е изключителна чест да отбележим този ден, не защото това е празника на Военномедицинска академия, а защото ВМА е марката, с която всички се гордеем, майката, която създаде всички нас и надеждата за голяма част от населението на страната.

Това заяви в емоционалното си слово пред служителите и гостите на тържеството началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров.

Той отбеляза, че преди година и половина, когато стартира работата на настоящото ръководство в тяхно лице, те са получили един огромен кредит на доверие от страна на президента, но и това на техните колеги.

Ситуацията не беше лека. Ние нямахме самочувствието, че летоброенето ще започне от нас. ВМА винаги е била марка и синоним на високо качество, но това за нас означаваше трудността да задържим това качество и да осъществим необходимата реформа. Поставихме си амбициозни цели и нямаше как да ги постигнем без подкрепата на премиера, на военния министър, на президента, на здравния министър, на цялото общество. Но всичко това мина през вашия гръб, колеги. И аз ви благодаря, защото това доверие ние го оправдахме, заяви още професор Петров.

Той изтъкна структурната реформа и финансовата стабилизация, които са постигнали за горепосочения период. В резултат на това, за първите десет месеца на 2015г. в сравнение със същия период за преходната година, разходите са намалели с 21 милиона лева, при запазено качество и обем на дейност.

Това, уважаеми колеги, не го постигнахме ние ръководството. Това го постигнахме ние – целият този състав и аз ви благодаря за това, защото вие проявихте разбиране. Това на нас ни беше необходимо, за да получим подкрепата на отговорните институции, за да покажем, че стоим стабилно на палубата и дупки вече няма и оттук нататък да започнем да мечтаем. В какво се изразяват нашите мечти. На първо място, от 2016 година стартира за първи път финансиране на оказаната спешна медицинска помощ във ВМА.

Освен това, успяхме да променим закона и поликлиниката на ВМА вече ще отчита дейност към НЗОК. Благодарим на министъра на финансите и на министъра на отбраната, защото вече имаме осигурени средства, с които ще стартираме услугата „Избор на екип”. Колеги, всичко това нямаше как да бъде постигнато, ако нямахме вашата подкрепа, подкрепата на институциите над нас, коректността на фирмите, с които работим и аз благодаря, заяви още професор Николай Петров.

Той благодари на всички дарители, които са помогнали на болницата.

Честит празник, колеги, гордейте се , че сте част от ВМА, защото ВМА са хората, а не сградите, заключи началникът и.

В словото си генерал-майор Петров включи и стихотворение от учебника за втори клас на малката му дъщеря, а именно „Песен за доброто” на поета Недялко Йорданов, който също дойде да поздрави ръководството на ВМА и всички специалисти, които работят в болницата.

Държавният глава, министър-председателят, министрите на отбраната и здравеопазването, както и останалите официални гости благодариха на ръководството на ВМА и на служителите за усилията, които полагат за затвърждаването на болницата като предпочитано лечебно заведение в страната, както и за проведените реформи с цел стабилизирането му.

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.