В УМБАЛ „Свети Георги“ отбелязаха първите две успешни трансплантации на стволови клетки

„Екипът на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Свети Георги“ сме горди, че можем днес да обявим първите две успешни трансплантации на стволови клетки, извършени в Пловдив.“ С тези думи проф. д-р Стефан Горанов, началник на Клиниката, представи успешната програма.

Това е методика от висшия пилотаж в медицината и сме щастливи, че Пловдив се появи на картата на стволовоклетъчните трансплантации в Европа, допълни проф. Горанов. Той благодари на ръководството на лечебното заведение за съдействието по време на цялата програма.

На събитието проф. Горанов разказа на присъстващите любимата си „приказка“, наречена „По пътя на излекуването“ – история за развитието и успехите на съвременната хематология. Лечението днес е в състояние да подобри преживяемостта, а това е и нашата главна задача, обясни той.

Екипът на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Свети Георги“ извърши успешно през месец октомври първите две автоложни стволовоклетъчни трансплантации. Пациентите, на възраст между 50 и 60 години са били диагностицирани преди около 3 години съответно с агресивен лимфом и мултипен миелом.

Екипът, направил първата трансплантация в УМБАЛ “Свети Георги” се състои от трима специалисти: д-р Емил Спасов, д-р Веселина Горанова-Маринова и д-р Янко Янков.

В момента в напреднала фаза на предтрансплантационната програма са още 7 пациенти със злокачествени заболявания на кръвта и кръвотворните органи, допълни проф. Горанов, носител на наградата “Проф. К. Чилов”.

Tags: ,

Comments are closed.