Гръцките фермери са престъпници!

Да препречваш някому пътя и да го спираш, и то – след като страната ти е член на ЕС, чийто принцип е “Свободно движение на хора, стоки и идеи”, си е пар екселанс грубо нарушение на Правилника за движение по пътищата, който важи за всички държави. Много ми е интересно защо гръцките полицаи не бдят за спазването му.

Какво по-просто от това: да глобиш фермерите, които блокират с тракторите си международни гранични пунктове. Но не го правят. Всички гърци искат да получават най-високите пенсии в ЕС, и то – без да си дават много-много зор, без да си плащат осигуровките и да си увеличават данъците; нещо повече – като продължават да искат многомилиардни заеми, без после да ги връщат и без да изпълняват договореностите с кредиторите си.

Но ето, че двама от нашите шофьори получили и “леки инфаркти” (поне така съобщиха по една от телевизиите). Очаквах го: не може да подлагаш невинни работещи хора на стрес, глад, студ, и те да нямат здравословни проблеми: хипертонични кризи, аритмични и стенокардни пристъпи, повишаване на кръвната захар.

Учудва ме и бавната реакция на Външното ни министерство. И мълчанието на т. нар. Президент (макар и намиращ се зад девет морета, той не може да не знае положението).

Така че гръцките стачкуващи фермери са двойни престъпници: веднъж – защото нарушават Правилника за движение по пътищата; втори път – задето подлагат на риск здравето и дори живота на невинни хора. Да добавим и търговските загуби.

На всяка цена българската държава трябва да заведе дело срещу византийските си съседи за съответните неустойки.

Comments are closed.