Кой заби знамето на победата?

На 30 април 1945 г. се случват 2 знаменателни събития: в 14,30 се самоубива световното чудовище Хитлер, на чиято съвест (Хитлер – и съвест?!) тежат десетки (вероятно – над 50) милиони човешки живота. В това време съветските войски водят епични боеве за превземането на Райхстага; няколко взвода носят и знамена: който пръв го забие, става Герой на Съветския съюз.

Към 14,30 (вероятно в същата минута, когато Фюрера гълта цианкалия и отправя куршум в мръсния си мозък), редник Григорий Булатов (1925 – 1973) окачва знаме на един прозорец. Късно вечерта, в 22,30 ч. сержант Михаил Минин (1922 – 2008) забива своето на купола.

Обсипвани са с дъжд от куршуми, край тях падат другарите им – но те продължават напред. За руския Дух няма прегради!

Два дни по-късно кинооператори зансимат инсцениране на този героичен акт, но с други солдати, от символични етноси: Михаил Егоров (руснак) и Мелитон Кантария (грузинец); вероятно – по заповед на Сталин- именно те получават заветното звание, а истинските първи знаменосци трябва да се задоволят с “Червена звезда”… През целия си дълъг живот Минин носи горчивината в себе си; а Булатов разпалено твърди на колегите си, че той е първият знаменосец на Райхстага – до такава степен, че му изкарват прякор Гришка Рейхстаг; нещо повече – не издържа напрежението и се самоубива. (Днес му е издигнат величествен паметник.)

Един дявол знае защо е бил нужен на Стопанина подобен неетичен фалшификат.

Обезпокоителното е другаде: че и тази година пак не се радвахме (поне официално) на Победата над фашистка Германия. М. г., когато се честваше 70-тата й годишнина, нашият “президент” “храбро” отказа да присъства на парада в Москва. Така зачеркна саможертвата на 30 000 български офицери и войници, паднали в епичната битка на европейските народи и съюзниците им с Хитлер, който бленуваше славяните да бъдем тор на арийската раса. Дали господинът Росен Пл. не му съчувства и не съжалява, задето е изгубил войната?! Или за него по-важно беше да угоди на едно чуждо посолство.

А СССР са дали за тази Победа 28 млн скъпи жертви, 7 млн от които – войници и офицери (САЩ губят 200 000).

Не чухме, поне по “Хоризонт”, и думица относно забиването на съветското знаме на Райхстага. Ех, ако беше на друга страна, която вече ни е новият брат, какви ли химни щяха да се леят…

Историята никога не е търпяла фалшификации; рано или късно Истината винаги побеждава. Вкл. и над самозваните “държавници”.

Comments are closed.