Подкрепа: Подписка за бюст и паметна плоча на д-р Петър Константинов

Целият квартал около +Руски паметник” и “Петте кьошета” в столицата събра подписка за поставяне на паметна плоча на ул. “Люлин планина” 18, където дълги години е живял и творил големият български писател, лекар и родолюбец д-р Петър Константинов.

Родом от Казанлък, той е кардиолог на Строителни войски, всестранно развит и с широк интелект, той е автор на над 200 научни труда в областта на кардиологията, политикономията и историята, вкл. повече от 30 белетристични, исторически и културоведски книги.. сред най-видните му обществени заслуги е създаването на Общонационалното сдружение “Мати Болгария”, чрез което през 1992 г. възстанови отбелязването на Деня на народните будители” и официализирането на Деня на независимостта на България (22 септември). Въпреки напредналата си възраст, неуморно, по възрожденски обикаляше целия свят, където имаше родолюбиви българи.

Вечни в нашата книжнина ще останат книгите му, сред които “Хаджи Адем”, “История на България с някои премълчавани истини”, “Вечният Бог”, “Завръщането на Прометей”, тетралогията “Синият аметист”, “За и против националните интереси на България”, “Заливът на съкровищата”, “Съкровищата на България”, “Съкровищата на Европа”, “Съкровищата на света”.

Споделял ми е, че е спял само по 4 часа – пишел е статиите и книгите си до 02 ч., и е ставал от сън в 06. Казваше: “Няма време за сън; животът е кратък, трябва да оставим нещо ценно след нас!”

И, наистина – остави!

Беше толкова скромен и всеотдаен, че отказа да бъде предложен за президент на България от формацията, с която навремето непременно щеше да спечели. Но за него нямаше партии – имаше само и единствено Мати Болгария!

Делото и животът на д-р Петър Константинов, изцяло отдадени на Родината, би трябвало да служат като пример и упование на младото поколение, чиито ценности, за жалост, като че ли вече са невъзвратимо променени…

Редколегията на в. “Български лекар” без колебание и резерви подкрепя инициативата. Дай, Боже, в скоро време да я видим и осъществена..

 

Д-р Тотко Найденов, носител на Почетен знак – златен на “Мати Болгария”

Tags: ,

Comments are closed.