НЗОК пуска електронно досие на пациента до края на 2009 г.

Пациентите ще могат да следят извършваните за тях медицински дейности в Интернет, а лекарите ще се отчитат онлайн в новия портал на касата.

Националната здравноосигурителна каса стартира електронното здравно досие на пациента. Това е първата по рода си електронна услуга в здравеопазването у нас. Тя ще бъде налична за над 6,5 милиона здравноосигурени граждани. Средствата за изграждането на електронното здравно досие са в размер на 1 300 000 лв. Електронното здравно досие ще бъде достъпно за всеки здравноосигурен чрез Интернет след въвеждане на индивидуална парола, известна само на пациента. В момента системата се тества.

След отваряне на досието си, здравноосигуреният ще може да проследи посещенията си при лекарите, поставяните диагнози, изписаните лекарства, провежданите хоспитализации и лечение и т.н. В досието ще фигурира информация за алергии, хронични заболявания, данни за пациента и др. Информацията в досието ще бъде достъпна за лекарите само с разрешение на пациента и в негово присъствие. Така лекарят ще може да се запознае с всички медицински данни за пациента преди да постави диагнозата си. Данните за всеки пациент ежемесечно ще се допълват и актуализират чрез  интегрираната информационна система на НЗОК и отчетите на лекарите, на лекарите по дентална медицина, на болниците и на аптеките.

НЗОК продължава своята дейност и по изграждането на електронния здравен портал. Предвидените за тази цел средства са в размер на 450 000 лв. Първите ефекти от неговото изграждане ще са за лекарите. Още през юли т.г. тестово, а реално – през август, лекарите ще могат да се отчитат в здравната каса чрез Интернет. Те ще могат да подават отчетите си към информационната система на НЗОК, без да е необходимо лично да посещават съответната районна здравноосигурителна каса.

Лекарите ще влизат в системата с индивидуална парола и електронен подпис. Така единствените документи, които лекарите няма да подават електронно, ще бъдат фактурите и спецификациите. С развитието на системата в бъдеще това също ще бъде възможно.

Влизането в електронното здравно досие и подаването на електронни отчети от лекарите ще става чрез специален модерен интернет портал на НЗОК, който ще замени сегашната интернет страница на институцията. Порталът ще предоставя достъп до огромна по обем информация – новини, нормативни документи, потребителска информация и т.н, полезна както за обшеството и пациентите, така и за лекарите и аптеките.

Tags: ,

Comments are closed.