Приз човеколюбие

Николай Николаев (Коко), актьор и илюзионист. След като претърпява тежка онкологична операция в “Пирогов”, създава “Магически театър” към него, където редовно изнася ободряващи представления за болните деца, със съдействието на изпълнителния директор доц. Димитър Раденовски.

Валентин Михов, председател на Българската футболна лига. Създава и ежегодно организира благотворителен футболен турнир в памет на децата, загинали в р. Лим.

Валентин Гаджев, изп. директор на “Горубсо – Мадан”, ежегодно изпраща над 70 деца на летен лагер в Китен.

Валентин Черпоков, кмет на с. Забърдо, осигурил летен лагер за 7 незрящи деца.

Д-р Юлия Кисимова, зав. Неонатологичното отделение на Областна Болница “Д-р Братан Шукеров”, снабдила го с най-модерното оборудване от Българската Коледа (издействано лично от Президента Първанов), Силвия Вартан и други спонсори. Валя Балканска й донася от САЩ поискан кувьоз от актрисата Мариана Димитрова (днес покойница) – а не някакъв личен подарък. Спасила и отгледала, с неспиращо усърдие и висок професионализъм, в продължение на 4 месеца две недоносени бебета, родили се с тегло 600 гр и в 25-та гестационна (вместо в 40-та) седмица! Ръководеното от нея отделение е с нулева смъртност! Всеотдаен първи помощник й е ст. ак. Ангелина Пищолова.

Д-р Красимир Джонев, хирург от НОЦ. Дал пари за път на бедна пациентка от смолянско село, за да отиде при него в София да я оперира от напреднал рак на гърдата.

Таньо Стайковски, бизнесмен от Смолян, закупил апарат за термодиагностика на ракови заболявания за местното население.

Даяна Прокопова и приятелките й Лори и Поли, без колебание хвърлили се в бурното Черно море и спасили 2 давещи се американски деца и бавачката им.

Коментар:
Вече 6 месеца Предаването “По нашенски”/БНР и в. “Български лекар” поддържат съвместната си рубрика “Човеколюбие” и призовават своите слушатели, съответно – читатели да посочат свои сънародници, съграждани, приятели и познати, които са извършили добри, човеколюбиви дела, заслужаващи признание и разгласа.

Досега не сме получили нито едно предложение!

Нима са се свършили българите, които самоотвержено и безвъзмездно помагат на своите ближни?

Или, по-скоро – ние, българите, не умеем и дори не обичаме да бъдем благодарни! А неблагодарността е един от най-черните пороци. Няма да се уморя да повтарям завета на св. апостол Павел към нас, грешниците: “Винаги се моли, винаги благодари, винаги се радвай!”. Ние обаче никому не се молим, много по-често сме намръщени, зли и затворени и никога не благодарим. Това сме ние, тази е истината.
Тогава нека да не се чудим, че не ни върви в Живота. Неблагодарниците нямат право на успехи!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.