Позоция на Ново Нордиск

Инсулиновите аналози на Ново Нордиск са с доказан профил на безопасност

Във връзка с публикувана на 26 юни 2009 г. статия в сп. Diabetologia, издавано от Европейската асоциация за изучаване на диабета, обобщаваща информация от четири проучвания относно възможна връзка между дългодействащия инсулинов аналог инсулин гларжин и развитието на ракови заболявания, бихме искали да подчертаем, че информацията се отнася единствено за конкретен инсулинов препарат, а не за групата на инсулиновите аналози като цяло.

Ново Нордиск предлага на пазара три инсулинови аналога: Levemir® (инсулин детемир) – дългодействащ базален инсулинов аналог, NovoRapid® (insulin aspart) – бързодействащ инсулинов аналог, и NovoMix®30 (бифазен инсулин аспарт). За да се избегнат неоснователни спекулации относно инсулиновите аналози на Ново Нордиск, искаме да подчертаем, че:

• При разработване на инсулинови аналози Ново Нордиск цели преди всичко да осигури безопасни продукти за пациентите. Затова, още в ранните фази на клиничните проучвания задължително се определя склонността на изследваните съединения за свързване с IGF-1 рецептора и само молекули с афинитет към рецептора равен или по-нисък от този на човешкия инсулин се одобряват за по-нататъшни проучвания.
• Всички разрешени за употреба инсулинови аналози на Ново Нордиск са изпитани в множество рандомизирани и контролирани проучвания, в обзервационни изпитвания и непрекъснато се проследяват за сигнали за безопасност.

Относно инсулините и IGF-1 рецептора

Инсулинът се свързва с два различни рецептора – за инсулин и за IGF-1 (инсулин-подобен растежен фактор-1). Активирането на инсулиновия рецептор води основно до намаляване на кръвната захар, докато активирането на IGF-1 рецептора причинява пролиферация на клетките. Инсулинът се свързва много по-силно (около 500 пъти) с инсулиновия рецептор, отколкото с IGF-1 рецептора и ако този профил на свързване се промени неблагоприятно в следствие на промени в инсулиновата молекула, е възможно да нарастне риска от предизвикване на нежелана клетъчна пролиферация.

Референции:

1. www.diabetologia-journal.org/
2. Baserga R, Peruzzi F, Reiss K (2003): The IGF-1 receptor in cancer biology. Int J Cancer   107: 873-877
3. Gammeltoft S, Hansen BF, Dideriksen L, Lindholm A, Schäffer L, Trüb T, Dayan A, Kurtzhals P (1999): Insulin aspart, a novel rapid-acting human insulin analogue. Exp Opin Invest Drugs 8 (9): 1431-1442
4. Center for Drug Evaluation and Research, FDA. Application number 21-536: Pharmacology review of insulin detemir
5. Shukla A, Grisouard J, Ehemann V, Hermani A, Ensmann H, Mayer D (2009) Analysis of signalling pathways related to cell proliferation stimulated by insulin analogs in human mammary epithelial cell lines. Endocrine-Related Cancer 16: 429-441

Tags: 

Comments are closed.