Мислим ли за СПИН?!

От началото на ХИВ-епидемията (близо 80 млн заразени досега) СПИН е отнел живота на 40 млн от тях. (Същото е положението и в България – ок. 2200 заразени, половината от които вече са под земята).

Всеки 24 часа някъде по света 100 млн хетеросексуални двойки правят секс. 1 млн от тях се заразяват с някоя от 20-те СПИ (сексуално-предавани инфекции); вкл. 7200 – от ХИВ, а близо 5500 умират от СПИН (предимно от туберкулоза, която се развива заради рухната имунна система).

Новите инфекции, както и смъртните случаи, обаче, спадат поради употребата на разширяващата се достъпност на интиретровирусната терапия. Но това не може да притъпява бдителността ни!

Човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) е открит през м. май 1983 г. в Париж от проф. Люк Монтание и екипа му; принадлежи към групата ретровируси. Той атакува важни клетки от имунната система – Т-4-лимфоцитите (CD-4), с намаляването им тя се справя по-трудно с инфекциите и сапрофити като други вируси, бактерии, гъбички, протозоа.

Първоначалните симптоми на СПИН са сходни с грипа и други ОРЗ: развиват се у 50-90% от инфектираните и обикновено започват 2-4 седмици след експозицията на ХИВ: треска/температура над 38 градуса, гърлобол, главоболие, мускулни и ставни болки. През втората седмица от развитието на болестта се забелязва оток и болезненост на лимфните възли, най-вече по шията и в аксилите, като с времето тези симптоми прогресират. Често се появява и упорита диария, придружена от гадене, повръщане, липса на апетит, загуба на тегло, нощно изпотяване, суха кашлица.Много от пациентите 2-3 дни след треската получават обрив по кожата на лицето, шията и гарната част на торса, който се поддържа 5-8 дни.

Симптомите на късната инфекция (ако не се лекува) включват прогресивно отслабване на имунната система и на телесното тегло. Една от честите опортюнистични инфекции е кандидозата на устата и езофага, представяна като белезникави надигнати плаки в устата, болезненост, лесно кървене и трудно преглъщане.

В последните стадии се забелязва кожният Сарком на Капоши.

Така че – не изпускайте от съображенията си и тази страшна болест, проклятието на Любовта!

Comments are closed.