Благодарни ли сме на освободителите?

На 2 март от 11 ч. БЧК традиционно организира преклонение пред Докторския паметник. Присъстват множество граждани, както и представители на всякакви организации – от съсловни до партийни.

Впрочем, от партиите идват само от БСП. Досега нито веднъж не сме забелязали активисти от т. нар. “десен спектър”. Те са отявлени, нахъсани и безкомпромисни русофоби и всячески се стараят това да бъде забелязано на всяка цена. Нещо повече – отричат, че изобщо е имало турско робство; следователно – не е имало и освобождение. Нищо, че в Руско-турската Освободителна война са паднали над 40 000 руски солдати и поне 2000 опълченци. Нищо, че най-после, след 5-вековен мрак, над нашата Родина (каква пък беше тази дума?!) отново е засияло слънце. Щом като има руско участие, ние трябва да го отричаме.

Вярно е, че княз Александър Батенберг е платил 10 млн златни рубли на руската империя като компенсация за жертвите и разноските ѝ. Вярно е, че царските руски чиновници, след като помагат за изграждането на новата българска администрация, не са искали да си отиват (ясен знак за намеренията на императора да ни направи Задунайская губерния). “Който ни освободи, той и ще ни пороби”, правилно е прозрял Апостола. Вярно е, че в Дармщадт император Александър Втори е обещал да не създава независима българска държава по-южно от Стара планина (и това споразумение между него и Германия и Австроунгария е осъществено с Берлинския договор; т. е. Санстефанска България по начало си е била обречена на разпад).

Но България е възкръснала благодарение единствено на Руско-турската Освободителна война. И ние не можем да не бъдем благодарни и признателни на великия руски народ, задето ни е освободил от кървавото турско робство (българското МОН искаше да го наричаме съжителстване…).

И т. г. на преклонението няма да видим “десни” политици. Няма да видим и украинския посланик (нищо, че от тази част на Русия, впоследствие неразумно превърната в република от чичко Ленин) са дошли и са загинали хиляди солдати).

Всеки българин и особено – лекар, който е признателен на Русия и нейните офицери, войници и медици, паднали за България, ще дойде да се поклони пред паметта им.

Comments are closed.